El departament d'Educació contractarà 616 nous docents per a tot Catalunya i realitzarà, a més, una àmplia reorganització de la seva plantilla que afectarà 909 mestres i professors més de cara al curs 2010-2011. Aquest anunci no ha estat especialment ben rebut pels sindicats, ja que Comissions Obreres considera que es tracta d'una "retallada" en tota regla i que afectarà la qualitat de l'ensenyament.

Educació explica que aquests 1.525 docents (sumant els de nova contractació i els que patiran la reorganització) serviran per cobrir l'augment de l'alumnat (1.331), l'aplicació de la sisena hora de primària en aquelles zones rurals on encara no s'havia implantat (160) i les Unitats de Suport a l'Educació Especial (34). Dels 616 nous docents, 38 corresponen al Pla d'Anglès, de manera que els seus sous els assumirà el Ministeri d'Educació. Aquestes noves incorporacions, segons Educació, compensaran les 1.150 jubilacions que es faran efectives a partir de l'1 de setembre.

Però Comissions Obreres no ho veu igual. Segons denuncia el sindicat, de les 909 places "retallades", 151 corresponen a la reducció dels grups de la formació professional i els batxillerats, de manera que les seves ràtios se situaran per sobre els 40 alumnes per aula en les matèries comunes a la majoria d'instituts. Però això no és tot: segons indiquen, 173 professionals hauran de deixar la feina de suport a l'alumnat i la docència, de manera que "les situacions educatives més complicades" es quedaran "sense assessorament tècnic". Finalment, també es queixen perquè s'han augmentat les hores de coordinació dels instituts, fins a acumular les hores de 120 docents.

D'altra banda, el sindicat remarca també que s'han reduït 165 aules d'acollida que s'afegeixen a les que ja havien desaparegut ?l'any passat, "deixant sense suport l'alumnat nouvingut". El resultat de tot plegat, segons alerta Comissions Obreres, serà que "augmentant les ràtios, retallant els suports i els assessoraments i impedint les coordinacions, la qualitat educativa no pot fer més que empitjorar".