Un bloc amb 32 pisos fet en 3 dies. Aquesta és la revolucionària construcció que estrena Banyoles i que consisteix en uns pisos en mòduls individuals que acullen tots els serveis d'un allotjament en 40 metres quadrats. Uns camions han traslladat els mòduls ja acabats des de Cardona, on es fabriquen, fins al número 30 del carrer Orfes de Banyoles, on una grua de grans dimensions els ha col·locat creant, finalment, un bloc de pisos compacte. Aquest nou procés redueix el temps per tenir enllestit un edifici de 18 a 6 mesos.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat de l'alcalde i el regidor d'Urbanisme, Miquel Noguer i Jordi Bosch, i autoritats de l'Incasol i Adigsa. Aquesta és la segona experiència d'aquest tipus que es fa a Catalunya.

Ni bastides ni formigoneres

En la construcció d'aquests pisos de lloguer per a joves ha desaparegut la típica imatge de bastides muntades, formigoneres i manobres enfilats apilonant maons. El concepte ara és molt diferent. Una empresa de Cardona (Bages), Compact Habit, elabora els mòduls d'una sola peça a la seva fàbrica i els fa arribar ja acabats i equipats fins a Banyoles, on tots els serveis de sanejament ja estan fets i només cal anar col·locant els pisos amb l'ajuda d'una grua, sense cap altra estructura de suport.

Aquest canvi radical en el model constructiu fa que s'escurci el temps necessari per tenir acabada d'obra. Segons va indicar el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, si normalment es requereixen uns 18 mesos per acabar una obra d'aquestes característiques, amb el nou sistema només cal mig any. Mentre es fabriquen els mòduls, es pot treballar en paral·lel per tal que es preparin els serveis i les obres de sanejament a l'emplaçament on aniran els mòduls.

Segons va destacar el conseller, aquests pisos permeten estalviar costos ja que, per una banda, l'ajuntament cedeix els terrenys per fer-hi els pisos de protecció oficial i són gestionats per l'Incasòl. Això permet que el lloguer que hauran de pagar els futurs inquilins es trobi entorn als 200 euros.

Francesc Baltasar també va destacar que el fet de construir els mòduls dins d'una fàbrica fa que no es produeix ni pols ni emissions i permet als treballadors tenir al seu abast totes les tecnologies necessàries per acabar la construcció. També va assenyalar la qualitat dels acabats i va apuntar que aquesta és una "molt bona via" per construir aquest tipus d'habitatge protegit.

Uns pisos molt funcionals

Tot i que els pisos només tenen una planta de 40 metres quadrats, el disseny que n'ha fet l'empresa constructora permet aprofitar molt bé l'espai. Els pisos són molt lluminosos (tenen una gran vidriera al costat de la porta d'entrada enlloc d'una paret) i molt funcionals, ja que unes portes corredores "amaguen" tant l'espai de la cuina com el menjador, el rentador i l'armari -tots encastats a la paret- de l'espai principal de l'habitatge.

Una altra gran porta corredora fa de paret entre el menjador i l'habitació i només hi ha una porta en tot l'habitatge que separa el dormitori del lavabo.

Aquesta és la segona experiència a Catalunya pel que fa a edificis modulars, després d'uns pisos lliurats al mes de maig a Torelló (Osona). En aquella ocasió, cada pis estava format per diversos mòduls, però ara s'ha aconseguit que un únic contenidor de formigó armat aculli tots els espais del pis. El mòdul arriba a Banyoles totalment acabat, tant per dins com per fora i només ha de ser col·locat, segellat i no cal cap estructura prèvia de suport.

L'altra novetat respecte a l'experiència anterior té a veure amb l'interior dels pisos, que respon a un espai únic i multifuncional, amb possibilitat d'independitzar la zona de dormitori. Amb aquest objectiu, el mòdul duu incorporat un moble lineal, col·locat longitudinalment, que conté l'equipament bàsic per a les activitats quotidianes. Així, les portes dels armaris tenen prestatges a la seva part interior de manera que, quan les portes s'obren 180º, aquests queden de cara a la sala. Aquest fet permet que l'espai únic i neutre canviï en funcó de l'obertura de les portes de l'armari, que és l'eix clau de l'habitatge.

La promoció de Banyoles, que també compta amb un local comunitari de prop de 60 metres quadrats a banda dels pisos, ha estat dissenyada pels arquitectes Xavier Tragant i Miguel Morte i h acostat 2,27 milions d'euros.