Una desena de guàrdia civils de la caserna de Portbou han estat formats i habilitats per convertir-se en inspectors pesquers que controlaran el litoral gironí. La iniciativa s'emmarca dins el conveni signat entre el departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i els Ajuntaments de Colera i Portbou que han decidit gestionar-se el litoral. L'objectiu a les dues poblacions no és només el control sobre la pesca i les activitats recreatives sobre les quals no hi haurà restriccions noves, sinó conscienciar i ajudar a preservar una de les àrees de Catalunya amb una major diversitat marina.

Des de la punta de la Foradada fins a cap Ras és l'espai litoral que es gestionaran els ajuntaments, una àrea d'especial interès pesquer que no disposa, com dins el parc natural de Cap de Creus, de reserves marines amb restriccions de pesca. Tot i això, diversos estudis certifiquen la importància del fons marí i ambdues poblacions volen impulsar propostes per ajudar a preservar l'espai, sense haver de restringir activitats. "Per potenciar i conscienciar la gent que gaudeix de la costa de l'ús sostenible del recurs", diu l'alcalde de Colera, Lluís Bosch (PSC), es va decidir impulsar aquest projecte que és una iniciativa pionera a Catalunya. El conveni es va signar fa mig any i inclou el control de la pesca i activitats recreatives, una tasca difícil per a la Generalitat pels escassos recursos humans dels que disposa amb dos únics inspectors per Girona. Com que no disposen de Policia Local, es va apostar per fer-ho amb guàrdia civil que, de fet, realitzen tasques de vigilància marítima en altres punts del litoral. Deu agents de Portbou han estat formats i des d'ara podran fer inspeccions, retenir embarcacions, controlar les mides del peix, així com també se'ls ha donat atribucions per sancionar. Bosch remarca que el projecte que impulsen les poblacions no és per "prohibir" i que no s'incrementaran les restriccions. Els agents de la Guàrdia Civil no es limitaran únicament al litoral dels dos municipis sinó que està previst que actuïn al llarg de tota la costa, per tant, també suposaran un important reforça a les aigües del Parc Natural de Cap de Creus, des de Llançà fins a Roses.

Paral.lelament al control de l'àrea marina, s'està treballant, diu Bosch, "en un seguit d'iniciatives a curt i mitjà termini per potenciar i conscienciar la gent". En col.laboracions amb universitats i biòlegs, s'estan fent estudis i d'altres es faran sobre la posidònia, els aguers o les zones rocoses. La investigació servirà per disposar de més elements que ajudin a difondre i a impulsar altres iniciatives per promoure activitats sostenibles pel medi i sobretot un respecte per aquest.