Barcelona estudia cobrar una taxa d'un euro als turistes que dormen a la ciutat. És una quantitat similar a la que es paga en altres ciutats europees com París o Amsterdam i es destinaria a la promoció turística. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, defensa que el tribut s'estengui a tot el territori. Davant el caràcter universal de la proposta, els municipis gironins agafen posicions. Els alcaldes consultats per Diari de Girona no es posen d'acord sobre la necessitat d'aplicar aquesta taxa turística. Mentre que alguns l'aproven i en destaquen els possibles beneficis, d'altres la rebutgen frontalment.

Per la seva banda, el sector hoteler mira la proposta amb recel. Opina que no està prou estudiada i que s'ha de buscar un consens entre el sector privat i púbic.

Dolors batallé - directora patronat turisme

«Més enllà de l'aplicació d'una taxa, crec que la clau es troba a aconseguir que el sector privat inverteixi diners en la promoció turística»

El Patronat de Turisme considera que la taxa turística pot ser una bona eina per obtenir recursos però no pot ser l'única. "No tot s'acaba en aplicar un tribut sobre les pernoctacions perquè molts sectors es beneficien de l'arribada dels turistes, no només els hotels", va assegurar Dolors Batallé. Segons la seva opinió, l'objectiu és aconseguir la implicació tant del sector privat com del públic en la promoció turística. Des de fa temps, el Patronat de Turisme ja treballa per aconseguir copatrocinis entre els dos àmbits.

Magda casamitjana - alcaldessa de roses

«S'hauria de fer una proposta a nivell nacional i explicar-la molt bé perquè la gent l'entengui»

Des de l'Ajuntament de Roses es defensa l'aplicació d'una taxa turística i es considera que aquesta s'hauria de destinar a cobrir el sobreesforç econòmic que fan els municipis turístics. "Cada estiu, la població de Roses es multiplica per cinc amb l'arribada dels turistes". "Es gasta més en seguretat, escombrarires... i no podem crear més impostos", explica Casamitjana.

«Un euro per persona no és gaire i cal tenir present que ens costa moltíssim mantenir uns serveis de qualitat amb l'increment de població»

Jesús Pastor - Gerent de l'associació d'hosteleria de Girona i radial

«Sobretot, caldria crear un òrgan tant públic com privat que pogués gestionar els diners"

Segons el gerent de l'Associació gironina, en el cas que el diners només es destinéssin a la promoció de la ciutat o en la millora de diversos aspectes de zones turístiques "sí que seria interessant plantejar-s'ho" però, tanmateix, en el cas de les Illes Balears "els diners no se sap a on van ser destinats". Pastor creu que és una mesura interessant però insisteix que "de totes maneres, cap administració pública ens ha plantejat d'iniciar aquest projecte".

Subratlla que inicialment s'haurien de posar d'acord els dos sectors dedicats al turisme i, tot seguit, "caldria crear un òrgan tan públic com privat que pogués gestionar aquests diners".

Genís Pinart - alcalde de Port de la Selva

«Possiblement una ecotaxa podria representar una retallada del turisme»

Des de l'alcaldia del Port de la Selva creuen que inicialment caldria dur a terme un estudi sobre l'impacte que aquest projecte podria tenir en la població.

Mantenint-se al marge de la proposta d'Hereu per a la ciutat de Barcelona, Pinart assegura que en el cas del Port "possiblement ara no és el moment oportú per aplicar-ho", ja que el nombre de turistes d'aquest estiu de moment "és inferior a d'altres anys i, en un poble tan petit aplicar una ecotaxa tindria una repercussió superior a d'altres municipis o possiblement representaria una retallada del turisme".

A més a més, insisteix que cada municipi té la pròpia capacitat per analitzar els resultats que obtindria mitjançant aquest import i, per tant, que "és important no generalitzar". Tot i això, manifesta que "en algun moment, una cosa o altra s'haurà de fer de cara al turisme".

LLuís Fernández - president de l'associació d'empresaris d'activitats d'hosteleria de l'Alt Empordà

«De moment creiem que és un estudi molt poc definit»

Des de l'Associació d'Empresaris alt empordanesa s'insisteix que és un estudi molt poc definit i, a més a més, asseguren que no "estan d'acord amb el projecte". El president de l'Associació d'Empresaris d'Activitats d'Hostaleria de l'Alt Empordà creu que si es tirés endavant aquesta proposta, "els diners s'haurien de destinar no només en turisme sinó també en medi ambient".

Pel que fa a la teoria presentada per experts de la UAB segons la qual s'aplica el concepte de "municipi turístic" a només totes aquelles poblacions amb un nombre d'habitants superior a 20.000, el President no ho considera just ja que "hi ha tants turistes a Girona com al Port de la Selva o a Cadaqués".

Anna pagans - alcaldessa de girona

«A Girona no ens hem plantejat ni ens plantejarem aplicar aquesta taxa»

Des de l'Ajuntament de Girona es descarta aplicar la taxa turística perquè des de fa temps ja es fa un treball de forma conjunta entre el sector públic i el privat per promocionar la ciutat.

"Amb els anys hem aconseguit un turisme desestacionalitzat i que no és massiu", explica l'alcaldessa de la ciutat.

L'alcaldessa, Anna Pagans celebra que, amb els anys, la ciutat de Girona hagi aconseguit un turisme de qualitat "basat en anar a concerts, assistir al teatre, visitar museus...". L'alcaldessa de Girona, a més, destaca la importància de Ryanair a l'hora d'assolir aquest objectiu.

Dolors padilla - alcaldessa Platja d'Aro

«De moment no ens plantegem debatre aquesta mesura en el nostre municipi»

Des de l'Ajuntament de Platja d'Aro s'assegura que no s'aplicarà aquesta taxa d'un euro i s'oposen d'entrada a aquesta mesura. Segons la seva alcaldessa, Dolors Padilla, és important obrir un marc de debat general i "no centrar-nos en detalls com ara aquest tribut".

Padilla creu que la reflexió s'hauria de centrar "fonamentalment" en el finançament dels municipis turístics. D'altra banda, assegura que la possible aplicació d'aquesta taxa no es traduïria en una disminució de l'arribada de turistes ja que la quantitat a pagar, un euro per pernoctació i dia, "és baixa".

Joan Margall - regidor turisme de Torroella de Montgrí

«Em sembla bé aplicar una taxa als visitants per destinar la recaptació a la promoció turística"

El regidor de Turisme de Torroella de Montgrí, Joan Margall, aprova l'aplicació d'una taxa turística. Considera positiu que els visitants puguin aportar una "petita quantitat i que el destí ho pugui destinar a la promoció". No obstant, creu que el turisme s'ha de treballar d'una forma conjunta i que cal obtenir el consens entre el sector públic i el privat.

Des de la regidoria de turisme d'aquest municipi baixempordanès, també s'aposta per no barrejar el sobreesforç econòmic que fan els destins turístics amb la taxa que s'aplicaria als visitants. "Són debats diferents. Algun dia s'hauria de discutir amb calma. Per exemple a l'Estartit hi ha 3.000 veïns censats a l'hivern mentre que a l'estiu acull entre 30.000 i 40.000 persones", apunta el regidor.