Accessible per a totes les persones eren les paraules que ahir al matí David Riera i Anna Maria Martin van fer servir per presentar els nous aparells d'àudio i vídeo de l'Oficina Municipal de Turisme de Besalú. Riera i Martin són els responsables de l'empresa Multisignes, la qual ha creat uns aparells d'ús manual que fan servei a persones invidents, sordes i alhora són aptes per a la gent que té tots els sentits. És tal el sentit d'utilitat de l'aparell que també disposa de lector per les persones que han perdut l'oïda en el decurs de la seva vida i per aquesta causa no han après el llenguatge de signes. A més enumera els possibles obstacles per a invidents que hi ha en el recorregut turístic.

En un principi l'Oficina de Turisme disposa de 15 aparells però la previsió és que en tingui més. L'eina conté imatges d'una persona que fa les explicacions dels indrets més genuïns de la localitat a través del llenguatge de signes. També té una audioguia i una audidescripció per a les persones invidents.

La previsió dels creadors ha previst comunicar els possibles obstacles per a invidents en la ruta turística. Així en la comunicació per a invidents hi són enumerades les jardineres, les pilones, les faroles, les escales , els desnivells del terra, les voreres i tot el que pot representar un obstacle per una persona sense vista.

La guia està dotada d'explicacions en cinc idiomes: francès, anglès, alemany, castellà i català. A través d'aquestes llengües el turista disposa d'una informació digital de format manual que li permet endinsar-se pel nucli medieval de la localitat.

La informació abasta el pont medieval, la plaça de Sant Pere, la plaça de la Llibertat, la Micwé, la plaça de la Sinagoga i la Cúria Reial.

David Riera va explicar que la creació de l'aparell els va suposar 2 anys de treball. Un cop van disposar del producte, el van presentar al Giroscopi de la Diputació de Girona. Va ser a partir d'aquest punt que els representants de Turisme de l'Ajuntament de Besalú es van interessar per l'aparell. Ara l'eina del format d'un mòbil substitueix les velles guies electròniques que funcionaven amb auriculars.

Segons van explicar els representants de Multisignes, la propera implantació serà a l'edifici de la Generalitat de Girona. També han entrat en contacte amb diferents organismes de Brussel·les perquè l'aparell sigui la guia dels turistes que visiten la capital de Bèlgica.

Les guies digitals cada vegada són més demanades a les Oficines de Turisme. En canvi, les eines de paper s'han quedat per a un ús més literari i de coneixement més precís del territori. L'aparell digital a través d'imatge i so dóna una informació puntual dels indrets més emblemàtics. Això no obstant, és suficient per poder conèixer la complexitat dels monuments del Besalú Medieval.