La costa catalana, i l'espanyola en general, es troben en una situació més preocupant cada any. Aquesta és l'anàlisi que ha fet Greenpeace en el seu desè informe sobre la situació de la costa. En les darreres dues dècades, la construcció d'infraestructures i la contaminació han destruït a la costa espanyola l'equivalent a vuit camps de futbol al dia.

En el cas de Catalunya la situació no és més esperançadora. ?Gairebé la totalitat del seu litoral està edificat i la meitat de la costa està urbanitzada. D'altra banda, compta amb un port esportiu cada 10 quilòmetres, amb els inconvenients que aquestes infraestructures artificials comporten per a l'ecosistema marí, com per exemple l'erosió de les platges. En total hi ha 47 ports esportius i comercials a Catalunya i es pretén fer-ne un de nou a Salou, fet que Greenpeace critica.

La delegada de l'entitat ecologista a Catalunya, Ana Rosa Martínez, va explicar que la província que concentra els elements més preocupants és Tarragona per la indústria química i petroquímica, pel projecte Els Muntanyans a Torredembarra i pel projecte d'ampliació del port de Coma- Ruga.