L'absència de controladors aeris -per malaltia segons els sindicats, realitzant vaga encoberta segons Aena- als aeroports de Barcelona i Girona no va provocar ahir a penes incidències. En el cas de Girona els portaveus d'Aena van assegurar que els retards que va haver-hi eren deguts a problemes amb els slots (permisos de vol) i no a l'absència dels controladors. Aena va precisar que dels tres controladors que ahir havien d'estar a la torre de l'aeroport de Girona només un no va ocupar el seu lloc de treball, i va destacar que el trànsit aeri va ser "fluid i sense problemes".

A causa dels slots o a causa de la manca de controladors, el cas és que un elevat nombre de vols de l'aeroport de Girona -tant d'arribada com de sortida- van patir ahir retards diversos. La majoria d'entre mitja hora i una hora, però no en van faltar alguns amb retard de més de dues hores.

Aena va informar ahir que les absències de controladors en el centres de control de Barcelona i la torre de l'Aeroport de Girona provocaran retards en vols de tot l'àrea del Mediterrània durant tot el cap de setmana.

Aena va advertir ahir que "el nombre creixent de baixes entre els controladors" del centre de control de Barcelona "complicarà" el trànsit aeri durant aquest cap de setmana, en plena operació sortida. Ahir no es van registrar incidències en els aeroports catalans, però, segons l'entitat gestora dels aeroports estatals, avui pot donar-se una situació "especialment greu". Està previst que una tercera part dels controladors programats en el torn de matí a Barcelona no vagin al seu lloc de treball.

Seguretat Social investigarà

Per la seva banda, els serveis d'inspecció de la Seguretat Social estan investigant les baixes, que Aena qualifica com a "mesures de pressió durant la negociació del conveni col·lectiu" dels controladors aeris.

Segons Aena, a partir de les 7.30 hores d'avui, 18 dels controladors programats en el centre de control de Barcelona faltaran a la feina. L'ens aeroportuari ha designat set serveis obligatoris -una mena de serveis mínims com els que s'estableixen durant les vagues- per "suavitzar la incidència de tan alt absentisme". Tot i això, Aena preveu que el trànsit aeri en tot el Mediterrani es compliqui, sobretot tenint en compte la coincidència amb un canvi de quinzena enmig de la temporada turística.

Dijous passat Aena ja va denunciar l'actitud dels controladors, atès que aquella tarda van faltar vuit dels 28 controladors que havien de cobrir el servei, que van comunicar la baixa al matí, per la qual cosa "sense donar temps a Aena a buscar substituts". El resultat va ser regulacions en el trànsit aeri i les consegüents demores. L'entitat estatal va parlar d'un absentisme "disparat" en el mes de juliol per ?exercir pressió. El mateix dijous, l'aeroport de Girona no va registrar trànsit entre les 19.30 i les 21.00 hores a causa de la baixa de tres dels quatre controladors programats a la seva torre. En total, es van veure afectats vuit vols.

Ahir però, els aeroports catalans no van patir cap incidència. Segons fonts d'Aena, només el trànsit de l'aeroport d'Alacant es va veure afectat per l'absentisme dels controladors. Entre les 10.20 i les 13.50 els vols que aterraven o s'enlairaven des d'aquest aeroport van patir un retard mitjà de 43 minuts.