Els sindicats USOC, CCOO i UGT i la patronal del sector del transport sanitari ACEA, amb la mediació del Departament de Treball, van arribar a un principi d'acord dissabte a la matinada que desbloqueja la situació plantejada amb la retallada del 5% del sou als treballadors d'aquest àmbit.

El pacte, que està pendent de la ratificació demà a les assemblees de treballadors, ha facilitat la desconvocatòria de la vaga de 24 hores prevista per a aquest mateix dilluns. En cas que els assalariats donin el vistiplau a l'acord, també es desconvocaran les aturades dels dies 20 i 21. A Girona, el Consorci del Transport Sanitari té contractades unes 500 persones que demà decidiran si subscriuen el preacord i suspenen l'aturada de protesta.

El document signat a les 4 de la matinada de dissabte preveu que no es redueixi un 5% el sou i que es mantingui el poder adquisitiu dels treballadors. Es va arribar a aquest punt al final d'una jornada -la tercera- que va començar a les 9 del matí a la seu del Departament de Treball de la Generalitat. La tarda-nit de dijous a divendres, una delegació de treballadors del transport sanitari va fer una tancada ?reivindicativa i a principis de setmana una quarantena de persones es van manifestar a Girona.

Així, els sindicats expliquen que l'acord recull les principals demandes dels representants dels treballadors, una de les quals és que no es redueixin un 5% els sous. En concret, la patronal es compromet a reintegrar el 5% del salari que s'ha reduït fins ara entre la nòmina del setembre d'aquest any i unes aportacions mensuals fins al 2011. D'altra banda, els sindicats especifiquen que la decisió de reduir els sous queda sense efecte de forma immediata. L'altre punt aconseguit és que s'assegura el poder adquisitiu. Així, l'evolució salarial tindrà en compte l'IPC real estatal pels anys 2012 i 2013.

El responsable del Transport Sanitari de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC), Fernándo Miguélez, va manifestar la seva "satisfacció" pels acords assolits, que permeten rectificar una mesura com la retallada de sous dels treballadors, que és "molt perjudicial".

Miguélez va recordar que tot i que el pacte "és positiu", resta pendent de la ratificació dels assalariats. També va indicar que "aquest acord fixa unes bases de futur que poden donar estabilitat al sector en un escenari de negociació entre patronal i sindicats".