La Lògia maçònica Pedra Tallada de Palafrugell es va instaurar ahir a la tarda a Calella en una cerimònia d'inauguració -Cerimònia d'Encesa de Llums- que va reunir uns 120 maçons de diversos punts de Catalunya.

Donada la discreció amb la qual se solen moure aquestes organitzacions, el Venerable Mestre (president) de la Lògia, Joan Francesc Pont, va explicar que aquest anonimat es busca arran de les persecucions que van patir els maçons durant el regnat de Ferran VII -a principis del segle XIX- o el franquisme, una situació que li agradaria canviar en la Lògia que presideix perquè "la gent sàpiga on trobar-nos". Pont també va comentar que la Lògia Pedra Tallada s'inscriu en la tradició de la Lògia La Luz, creada a Palafrugell el 1888. La cerimònia, però, sí que es va fer a porta tancada.

Joan Francesc Pont, de 53 anys i catedràtic de dret financer a la Universitat de Barcelona, va manifestar que la Lògia palafrugellenca porta treballant des del 28 d'octubre passat, després de demanar el reconeixement a la Gran Lògia Simbòlica Espanyola (GLSE) -principal federació de lògies de caràcter adogmàtic i mixt a l'Estat espanyol-, que li va atorgar la Carta Patent amb la qual es troba "regularment constituïda". El venerable mestre fa 25 anys que és maçó i es va embarcar en la creació d'aquesta nova Lògia després de trobar veïns del municipi interessats a constituir-la. Pont va afegir que el membres de la Lògia Pedra Tallada treballaran ininterrompudament tot l'any, i també durant els mesos de juliol i agost organitzant tingudes o reunions rituals, especialment concebudes per als maçons i maçones que passen les seves vacances d'estiu a les comarques gironines, continuant la tradició de les trobades de Roses, auspiciades als anys vuitanta del passat segle per la Lògia Humanitas Gerundensis.

L'objectiu de la maçoneria, en paraules de Joan Francesc Pont és de "ser una societat de pensament, de trobar noves idees pel benestar de la humanitat; i ser una orde iniciàtica en la investigació sobre els símbols, en una crida al pensament lliure". Quant als símbols, es refereix als dels constructors de catedrals de l'Edat Mitjana. Amb aquests dos objectius, la Lògia preten ser element dinamitzador de la democràcia.

La Cerimònia d'Encesa de Llums de la Lògia Pedra Tallada va ser conduïda per la Comissió Instal·ladora, formada pel Gran Mestre Jordi Farrerons, la Gran Mestra Adjunta Nieves Mayo; i el Gran Mestre de la Gran Lògia de Catalunya i Balears Vicenç Abellan. També hi va haver quatre Grans Consellers de l'Orde. L'acte es va fer a l'hotel Garbí de Calella per tenir un espai adequat per fer la cerimònia donat el gran nombre de persones que hi van assistir. Posteriorment, es va fer un sopar amb familiars i simpatitzants a Mas de Torrent.