L'Estat podria entregar la setmana vinent a l'Ajuntament de Roses l'obra del Castell de la Trinitat que des del 2002 està en obres. L'alcaldessa, Magda Casamitjana (PSC) ha informat que després d'una visita ahir per part dels encarregats de donar-hi el darrer vistiplau se'ls ha demanat resoldre "un parell de qüestions" que la setmana vinent estaran enllestides. Això fa suposar a l'Ajuntament que abans d'acabar l'estiu podran començar les visites guiades perquè tothom pugui accedir a la fortificació.

Des del mes de principi d'any s'han estat executant els darrers treballs que havien de servir principalment per adequar els exteriors. "Volien donar-nos la reversió avui, però ens han demanat que falten un parell de coses", diu Casamitjana que assegura que "la setmana vinent em passaran la reversió de l'obra". A partir d'aquí podran començar a fer-hi rutes. "Les mateixes persones que fan les rutes a la Ciutadella i a la zona megalítica, inclouran el Castell, a mi m'agradaria que el mes d'agost se'n poguessin fer unes quantes", diu l'alcaldessa.

A banda de les rutes, començarà el procés per decidir quins usos se li donen. L'Ajuntament té clar que hi haurà d'haver un museu que expliqui l'època històrica de la Guerra del Francès i que el Castell estigui també vinculat al nom de Ferran Adrià. Però també estarà obert a les propostes que es plantegin. Casamitjana ha explicat que hi ha diversos projectes sobre la taula, però s'espera que els ciutadans el coneguin, se'l facin seu i decideixin el futur.

Les obres del Castell de la Trinitat van començar el 2002 i han suposat una inversió d'1,7 milions d'euros. L'any 2008 es va donar per finalitzats els treballs interiors i la llavors ministra d'Habitatge, Carme Chacón, es va comprometre a acabar la inversió adequant l'exterior. Els treballs, però, van quedar aturats durant dos anys fins a principi d'aquest any que es van repedre. Aquest mes s'espera acabar amb els vuit anys de tràmits i obrir-lo definitivament al públic.

El Castell de la Trinitat, conegut també com el de la Poncella, va ser construït al segle XVI per ordre de l'emperador Carles I. L'any 1814 les tropes napoleòniques van destruir-lo. Des de llavors una part important de la fortificació estava en ruïnes. Els treballs de restauració han comportat haver de reconstruir l'estructura.