La Federació de Caçadors de Girona té l'objectiu de crear una xarxa de comercialització perquè la carn dels senglars pugui arribar als consumidors. Una fita coherent, aquesta, si es té en compte que els animals obtinguts pels caçadors de les comarques gironines durant la temporada i les batudes extraordinàries només s'utilitzen per a consum propi.

Durant el darrer any s'ha registrat un rècord històric de 14.000 exemplars capturats. Una xifra considerable que neix de l'increment de la població de senglars a la demarcació de Girona. Aquesta crescuda poblacional ha condicionat als caçadors a augmentar el nombre de batudes i a ampliar el període de caça durant pràcticament tot l'any.

A les comarques gironines hi ha actualment quatre sales de tractament de caça silvestre. D'aquestes, tres instal·lacions estan en desús i només un escorxador, el de Ribes de Freser, es manté operatiu. Per complir els objectius dictaminats, des de la Federació de Caçadors de Girona es pretén una actualització en matèria de salut pública, reobrir els escorxadors actualment inutilitzats, i trobar empreses interessades en la distribució i comercialització.

Uns mitjans adequats

El president de la Federació de Caça de Girona, Carles Dilmé, va ressaltar que aquesta carn només la poden aprofitar els mateixos caçadors perquè aquests no tenen capacitat ni autorització per comercialitzar-la. "La carn de senglar que es pot comprar aquí ve d'Espanya, no és carn procedent de Girona", va ressaltar Dilmé.

A dia d'avui, l'únic escorxador específic ubicat a Ribes de Freser està portant a terme una prova pilot de comercialització per determinar la futura validesa d'aquest projecte. Segons Dilmé, fins al moment s'han obtingut molt bons resultats que fan presagiar un possible èxit futur.

Uns mitjans adequats i una dedicació personal acurada són alguns dels requisits que es demanen des de la Federació de Caçadors de Girona. "Amb la quantitat de porcs que cacem necessitem tenir quatre o cinc sales obertes i més gent que s'hi dediqui", va sentenciar Dilmé. La recuperació dels escorxadors de Castelló d'Empúries, Sant Hilari i Bellver de Cerdanya serà, doncs, fonamental per tirar endavant un projecte d'essència altruïsta. En aquest sentit, Dilmé va apuntar que la fita d'aquesta iniciativa no és l'enriquiment personal, sinó el fet que "tothom pugui saber que als boscos gironins tenim un senglar molt ben alimentat i de gran qualitat".

D'altra banda, les perspectives de futur contemplen la propagació d'aquesta iniciativa a la resta de Catalunya. Per tant, una vegada s'hagi aconseguit comercialitzar el senglar a la demarcació de Girona, es pretén obrir noves sales de tractament a altres punts de Catalunya mancats d'aquest servei. Crear una marca de senglar català representaria, doncs, el colofó ideal a aquesta proposta.