En aquest cas, és veritat allò que diu la cançó: "els mosquits que treballen de nits..."?

El mosquit tigre pica sobretot durant les hores diürnes, i això el fa més molest que els mosquits nocturns que coneixem habitualment. El mosquit nocturn, el Culux pipiens, el que ens pica mentre dormim o sopem a la terrassa, aprofita que estem parats per picar-nos perquè necessita molta estona per fer la picada. En canvi, el mosquit tigre o els seus parents propers dels aiguamolls són molt més agressius i piquen més ràpidament.

Com es pot saber que la picada és d'un mosquit tigre? I què s'ha de fer en aquest cas?

En principi, tot i que últimament tots els diagnòstics de picades donen la culpa al mosquit tigre, no es pot diferenciar la seva picada de la que fan la resta de mosquits. Si algú té la mala sort que el pica, totes les solucions conegudes per picades de mosquits comuns són eficients.

Un d'aquests remeis és l'hivern. Durant aquesta època no hi ha mosquits, oi?

Els mosquits tigre inicien la seva activitat quan comença el bon temps, durant el mes d'abril i maig, i l'acaben amb l'arribada de les primeres freds, a finals d'octubre o a principis de novembre. Durant el període hivernal els adults desapareixen i passen aquesta època en forma d'ou adherits a la paret d'un recipient, esperant que torni a augmentar la temperatura i que les hores de llum solar també augmentin.

Hi ha gent que sigui al·lèrgica a les picades de mosquit?

Algunes persones poden ser al·lèrgiques, però generalment el que es produeix és una reacció més o menys forta en funció de cada persona. El mosquit introdueix una substància anticoagulant que fa més o menys reacció segons les persones. Les primeres picades fan més reacció, perquè el nostre cos no coneix aquesta substància i amb el temps s'hi va acostumant.

És veritat que aquest mosquit és mortal per als gossos?

No. Hi ha un mosquit, el flebotomus, que transmet una malaltia molt típica entre els gossos, la leishmaniosis canina. Aquesta, si no es tracta, és mortal. Tot i això, el mosquit tigre no té res a veure amb aquest tema.

Diuen que el mosquit tigre es posa en aigua estancada com testos o cendrers, i no en recipients grans amb molta quantitat d'aigua. És veritat?

En principi hi ha un llindar de volum d'aigua per la cria del mosquit tigre. Parlem de volums que poden rondar, com a màxim, els 3.000 o 4.000 litres. Per tant, les piscines grans convencionals no són un problema si estan plenes d'aigua fins a dalt. En canvi, sí que ho poden ser si només tenen un cul d'aigua. Tot i això, ens hem trobat casos on una piscina plena abandonada no té larves de mosquit tigre i, en canvi, els filtres que hi ha a la vora de la piscina sí que en tenen.

És veritat que els peixos es mengen les larves dels mosquits?

En principi, si algú no vol netejar la piscina per poder-s'hi banyar, una de les millors solucions és posar-hi peixos, efectivament. Aquests s'alimenten de les larves dels mosquits, que són aquàtiques, i no cal preocupar-se més pel problema.

Ha alertat en altres ocasions de la necessitat de prevenir una «invasió» d'aquest tipus de mosquits. Això vol dir que és una espècie forana que podria acabar amb els insectes autòctons?

És una espècie forana, efectivament, que procedeix del sud-est asiàtic. No obstant això, en principi no acabaria amb les espècies autòctones de mosquits, simplement competiria amb el mosquit comú, ja que també cria en espais similars a on ho fa el mosquit tigre.