Renfe ha accedit a una de les principals reclamacions de la Plataforma d'Usuaris de Girona i ja l'ha començada a posar en pràctica: la devolució exprés de l'import del bitllet en cas de retards de 20 minuts o més. Es tracta d'una mesura "excepcional" -en paraules de la companyia- que només tindrà validesa mentre durin les obres del tren d'alta velocitat i en els viatges que es realitzin en trens Mitja Distància o Regionals de la línia de Portbou a Barcelona.

El retorn del cost del bitllet -mitjançant l'entrega d'un altre en el cas dels individuals o un cupó quan es tracti d'un abonament- es va començar a fer efectiu dimecres de la setmana passada, només per als tiquets d'un viatge, a les estacions de Barcelona-Sants i Girona. A partir del proper diumenge, 1 d'agost, la mesura s'ampliarà a Figueres, Flaçà i Caldes de Malavella. El calendari que l'empresa ha fet arribar a la Plataforma d'Usuaris de Renfe informa que el dia 16 s'hi afegiran Sils, Llançà i Portbou; mentre que l'1 de setembre també es podrà reclamar la devolució immediata de l'import a les estacions barcelonines del Passeig de Gràcia, el Clot i Sant Andreu Comtal, a Granollers centre, Sant Celoni i Maçanet de la Selva. La implantació es completarà l'1 d'octubre, en aquest cas no augmentant el nombre d'estacions, sinó el tipus de bitllet, ja que també es podrà sol·licitar el reemborsament dels diners per als abonaments mensuals.

Llistat de condicions

Renfe ha acompanyat aquesta compensació amb un llistat de condicions. En primer lloc, per reclamar la devolució cal que el tren arribi al seu destí amb un retard igual o superior als 20 minuts. Les causes d'aquesta demora, però, han de ser reponsabilitat de l'empresa ferroviària i no d'un factor extern. L'usuari només podrà demanar el retorn a les guixetes de les estacions incloses en la mesura i d'acord amb el calendari especificat abans; cosa que haurà de fer a partir de les 12 del migdia del primer dia hàbil després del retard i fins a un màxim de 15 dies després, tot presentant el bitllet on consti la data de la incidència.