L'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, el Dipsalut va aprovar per unanimitat la convocatòria del concurs per a l'adjudicació i la instal·lació de 650 desfibril·ladors a les comarques gironines. El consell rector de l'organisme va donar llum verd a aquesta nova iniciativa que preveu convertir la demarcació de Girona en el primer territori d'Europa a disposar d'una àmplia xarxa de desfibril·ladors.

Aquest concurs suposa una inversió total de dos milions d'euros i consisteix en la instal·lació de 500 desfibriladors fixos que es col·locaran dins d'una cabina a l'espai públic i que podran ser utilitzats de manera directa pels ciutadans. D'aquests 500, el concurs del Dipsalut en preveu ubicar directament en carrers o places un total de 257 i així tenir la possiblitat que hi hagi un desfibrilador per cada municipi de les comarques gironines. A més, també es preveu comptar amb un aparell addicional per cada 10.000 habitants.

Les 243 unitats restants aniran destinades a protegir equipaments amb l'existència d'un possible factor de risc, com ara pavellons esportius, estacions de tren, aeroports o estacions d'autobusos. També se'n cediran 120 als serveis d'emergència de primera intervenció com vehicles de policia o de protecció civil. Per cobrir necessitats temporals com ara actes esportius, socials o culturals i reforçar zones que presenten molta activitat durant determinats mesos de l'any (poblacions turístiques), el concurs també preveu la utilització de 30 unitats més.

Amb aquesta distribució el Dipsalut pretén garantir una cobertura tant territorial com poblacional amb l'objectiu de reduir al màxim el temps d'actuació i d'activació dels serveis d'emergències. Es calcula que cada any moren a Catalunya més de 3.000 persones per aturada cardíaca. D'aquestes, un 90% podria salvar la vida si s'actués abans del primer minut.