El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha ampliat en 1 milió i mig d'euros els ajuts destinats als propietaris de boscos afectats pel temporal de neu. Aquesta nova dotació se suma als 8 milions deuros que el passat 13 d'abril la conselleria va destinar inicialment per ajudar als propietaris afectats per les destrosses ocasionades per les nevades.

Per repartir aquesta quantitat econòmica, el Departament va establir uns criteris de puntuació per als propietaris afectats ?(essent 10 la màxima puntuació, que ?correspon a un alt risc d'incendi). A causa de la gran demanda que va ocasionar la concessió d'aquests ajuts, hi van haver uns quants propietaris amb puntuació màxima que es van quedar sense rebre les subvencions corresponents.

En aquest sentit, el Departament de Medi Ambient va publicar ahir la resolució d'ampliació de les subvencions extraordinàries per als afectats amb titularitat privada, que permetrà cobrir totes les demandes dels propietaris que van obtenir una màxima puntuació. En total, es tracta de 53 expedients que engloben 658 propietaris forestals, fet que significa un 64% de la demanda total que permetrà tractar 9.169 hectàrees de les 14.276 que es van sol·licitar.

Amb aquest milió i mig d'euros, el Departament de Medi Ambient i Habitatge haurà destinat un total de 20,5 milions d'euros per pal·liar els efectes del temporal de neu (als 9,5 milions totals d'ajuts als propietaris, la conselleria va destinar 11 milions a altres accions de reparació i neteja dels boscos). La gestió d'aquests ajuts es fa a través del Centre de la Propietat Forestal i forma part del paquet de mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats per les nevades. Aquestes mesures consisteixen principalment a garantir l'accessibilitat de les infraestructures, permetre la recuperació del potencial forestal de les masses i reduir el risc d'incendi, entre d'altres.

Les actuacions subvencionables són l'arranjament substancial de vials, l'eliminació de restes vegetals vora els camins i els treballs en les plantacions afectades.