La retallada prevista pel Ministeri d'Indústria als préstecs per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques, a més de la previsible reducció de les primes per a la producció d'electricitat a través d'energia solar fotovoltaica, ha afectat el nou pavelló de Santa Pau.

A finals de l'any passat, l'Ajuntament va establir un contracte de lloguer del sostre del pavelló amb l'empresa SES SL per al període de 25 anys. L'objectiu era que l'empresa subcontractés la instal·lació de plaques fotovoltaiques al sostre. Les plaques havien de captar energia del sol per vendre-la a les companyies elèctriques. El benefici de l'Ajuntament era obtenir un 6% de la facturació efectuada per l'arrendatari a partir d'un mínim de 7.250 euros anuals. A més, l'Ajuntament es va reservar la instal·lació d'unes quantes plaques, les quals ja estan posades.

A partir de l'anunci del Ministeri d'Industria de la voluntat de retallar els préstecs per a instal·lacions i de disminuir les primes de producció, l'empresa concessionària s'ha replantejat la rendibilitat de l'ús de la coberta del pavelló. L'alcaldessa, Esther Badosa (ApG), ha explicat que "la crisi econòmica ha arribat als recursos per la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques mitjançant préstecs oficials". Badosa ha apuntat que arran de les decisions del ministeri les empreses instal·ladores "han parat en sec" la instal·lació. L'alcaldessa ha expressat la seva confiança en què les empreses del sector aconsegueixin una rectificació del govern abans del setembre i d'aquesta manera poder dur a terme el projecte. El problema s'agreuja pel fet que el ministeri no dóna connectivitat a les plaques que l'Ajuntament ja ha posat. Segons Badosa, el motiu són incompatibilitats parcel·làries. En consqüència, des del mes de gener de l'any passat, Santa Pau disposa de les seves plaques però no en treu res. La idea de l'Ajuntament era la de finançar el manteniment del nou pavelló amb els beneficis de les plaques. Ara, segons ha informat l'alcaldessa, l'Ajuntament pressiona perquè l'empresa concessionària compleixi el contracte.

Abans d'ahir, Indústria va enviar l'informe pel real decret que ha de modificar les retribucions a l'enèrgia solar fotovoltaica a la Comissió Nacional d'Enèrgia.

Les previsions del real decret han creat alarma al sector sobretot als petits inversors i els autònoms. L' energia fotovoltaica es l'única considerada accesible als petits inversors.

L'alcadessa ha anunciat que el nou pavelló està totalment acabat pel que fa a estructura i interiors. No obstant això, l'Ajuntament acabarà l'adequació de l'entorn. Esther Badosa ha explicat que un cop acabada, el pavelló disposarà d'aparcament per a autobusos i per a cotxes particulars. També ha explicat que han traslladat el dipòsit de gas natural a una zona apartada de les instal·lacions esportives. La causa, segons ella, és treure l'impacte ?visual. La previsió de l'Ajuntament és fer una jornada de portes obertes.