El mosquit tigre, un estiu més, continua fent la guitza a determinats indrets de la província gironina. Un dels darrers casos que exemplifiquen el procés d'expansió d'aquesta espècie el trobem a la capital de la província. En aquest cas, la troballa d'uns ous en ple estat larval a la zona d'aparcaments del parc del Migdia i a un dels espais d'arbustos de l'estació de la Renfe ha estat fruit de les investigacions del jove gironí Jordi Batllori, autor d'un treball de recerca de Batxillerat en estat de gestació que ha constatat, entre altres coses, l'adaptació del mosquit a l'entorn urbà.

De fet, l'acomodament del mosquit tigre a la ciutat es tracta d'un dels molts episodis que certifiquen els múltiples costums refinats de l'insecte. El director del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, Eduard Marquès, es va referir, precisament, a l'actitud senyorial d'un insecte que des de fa uns anys s'ha instaurat a les demarcacions centrals i litorals del territori gironí. "El mosquit tigre opta per usar els nostres cotxes com a mitjà de transport. Viatja amb les persones i se sap adaptar als ambients urbans", va sentenciar.

El centre que dirigeix Marquès, un dels principals suports del treball acadèmic de l'estudiant, fa temps que treballa per tal de difondre els coneixements necessaris que la població hauria de tenir respecte al mosquit invasor. En aquest sentit, el director del centre va assenyalar que una de les accions preventives prioritàries hauria de ser, per part de les persones, "controlar el bon estat de l'aigua a partir d'aquesta època, perquè els mosquits hi han deixat els ous durant la primavera i l'estiu". Teles mosquiteres, evitar els bidons o els recipients buits, o si més no controlar-los tot emplenant-los de sorra, serien algunes de les solucions per tal de contraatacar l'expansió de l'invertebrat.

Una mesura col·lectiva

Els estudis del Servei de Control van intensificar la cerca i control del mosquit tigre a partir de l'any 2008. Fruit d'aquesta evolució va néixer un conveni per a la vigilància d'aquesta espècie a la demarcació de Girona. A dia d'avui, 45 municipis formen part d'aquesta mancomunitat. Girona, la capital provincial, de moment no s'hi ha adherit.

L'itinerari colonitzador de l'insecte ofereix, segons Eduard Marquès, "una mobilitat molt gran a les comarques de la Selva i el Gironès, tot i que també és present a les zones litorals". Blanes, Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Llagostera o Girona són algunes de les localitats que han rebut la ?desagradable visita d'un forani no desitjat. El mateix Eduard va subratllar la tendència del mosquit de desplaçar-se, gradualment, "cap a les zones de l'interior després d'haver-se instaurat a la comarca selvatana". Per eradicar la seva propagació, molts dels ajuntaments ja han adoptat mesures de control a les vies públiques.

El treball educatiu

Qui millor per conscienciar la població sobre els perjudicis del mosquit tigre que les generacions més joves? Això és el que van creure des del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, encarregats d'engegar fa un parell d'anys una iniciativa amb clares fites preventives.

Catorze mil nens de cinquè de primària pertanyents a tota la demarcació gironina ja han rebut, a les seves instal·lacions escolars, la visita dels instructors de l'entitat empordanesa. Per Eduard Marquès, la inciativa representa "una de les accions més importants que s'han fet fins ara perquè, en un termini de 4 o 5 anys, es poden obtenir uns resultats importants".

L'Eduard, que destaca la destresa dels joves a l'hora d'identificar les larves i de conèixer les millors mesures, també ressalta la importància de perllongar aquest estudi durant dos anys més. Un nou finançament serà, doncs, indispensable per seguir lluitant contra aquest turista molest i gens esperat.