El personal de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm té a partir d'ara una guia que els marca les pautes a seguir alhora d'escriure sense utilitzar un llenguatge sexista. Per tant, el típic "senyoreta" per tractar una dona no seria idoni, sinó que caldria usar "senyor o senyora" depenent del cas. Aquest és només un exemple del tipus de llenguatge que recull la guia i que té l'objectiu de vetllar per l'equitat de gènere i, per tant, que l'administració local sigui un lloc més on s'afavoreixi la igualtat de sexes.

Entre aspectes destacats d'aquesta guia hi ha la manera de tractar l'home i la dona. I, per tot això, es consdiera que el tractament de "En i Na" no hauria de fiturar en els escrits administratius i es recorda que mai una dona casada perd els seus cognoms, entre d'altres.

I també, com que el llenguatge administratiu sol ser fred, s'assegura que cal evitar que els escrits semblin adreçats a persones d'un sol gènere, és a dir, per exemple si un escrit va dirigit a funcionaris, a funcionaris i funcionàries.

I per evitar discrimicions de sexe també es preveu en el cas de noms gènerics i col·lectius, per exemple, no usar la paraula "el demandant", sinó "la part demandada" o bé, quan es parla de "els professors i les professores" es podria usar "l'equi docent". I per exemple d'altres termes tan utilitzats com "estudiant / estudianta" usar "població estudiantil". O bé en el cas de dir "regidor/regidora" passar a usar la paraula "regidoria". Tot això ha de servir per no descriminar i per això també es donen un seguit de paraules abstactes per fer referència a grups per exemple: públic, veïnat, població, membre, entre d'altres.

Els càrrecs tenen gènere

Un aspecte en què insisteix molt aquesta nova guia de Sant Hilari és el que fa referència al vocabulari relacionat a càrrecs, oficis i prefessions i es recorda que cal utilitzar cada forma pel seu gènere: advodat/adovada; alcalde/acaldessa, entre d'altres. I quan és una persona coneguda també cal posar èmfasi en la foma femenina i, per tant, també fer concordança de gènere.

Però la discriminació de sexe no es duu a terme sols en usar un mot o altre, sinó també canviant la posisció d'un dels noms, canvia el significa i, per tant, pot arribar a tenir fins i tot connotacions pejoratives: per exemple, dir "un peixater", l'home que ven peix i, en canvi, "una peixatera" pot fer referència a una dona ordinària o grollera.

I la guia també destaca que es pot usar el femení per insultar o desqualificar, com ara "coses de dones" volen dir coses sense importància o dir "ets una nena" quan plora un home.

"Llenguatge més sensible"

Per tot aquest malús del llenguatge l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha editat la guia del Llenguatge No Sexista, que és iniciativa de la regidoria d'Acció Social i que l'Institut Català de la Dona ha subvencionat algunes de les accions que es recullen en aquesta guia i que es duran a terme aquest any. Aquest document alhora ha sorgit de l'adhesió de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm al Pla Comarcal de Polítiques de Dones.

El consistori hilarienc, a més, assegura que l'actualització de la guia serà constant, ja que el que es pretén és que sigui una eina viva, dinàmica i, sobretot, útil. La utilització d'un llenguatge no sexista, especialment en àmbits de major responsabilitat social com pot ser l'administració, les empreses o les escoles, contribueix a l'assoliment de la igualtat de gènere com a valor real i inqüestionable en la societat.