Bàscara acollirà un complex hípic educatiu i un centre reproductor i d'interpretació del ruc català. L'espai, que ocuparà més de 24.000 metres quadrats, tindrà com a objectiu donar a conèixer aquesta espècie de burro que està en perill d'extinció. La zona, una finca privada, es troba a tocar de l'actual hipòdrom del municipi i servirà per complementar les instal·lacions que ara hi ha. El promotor de la iniciativa, Antoni Valentí, ja ha dut a terme diversos projectes per promoure aquesta espècie i assegura que la idea és que d'aquí a un any s'hi puguin començar a construir les primeres instal·lacions.

L'Ajuntament de Bàscara ha aprovat recentment l'informe previ de l'avantprojecte del centre i, en aquests moments, es troba a informació pública. El proper tràmit implicarà la Comissió d'Urbanisme i, a partir d'aleshores, es podria començar a tirar endavant. "La idea és convertir l'espai en un centre d'interpretació del ruc català i que els més petits puguin venir a conèixer quines són les seves característiques i perquè està considerada la millor raça de l'espècie", assegura Valentí.

L'espècie, que actualment es troba en perill d'extinció, és una de les més desconegudes, segons el promotor del projecte. Per aquest motiu, explica, fa anys es va crear una associació amb persones de diversos punts de Catalunya que en tenen i "així fem criar els exemplars". En Valentí, de moment, té quatre rucs d'aquesta espècie autòctona però, un cop el centre estigui en marxa, no descarta que s'hi puguin incorporar altres exemplars de membres de l'associació. A banda d'això, la finca també podrà acollir pistes per a hípica que tindran com a objectiu principal complementar les instal·lacions de l'actual hipòdrom que hi ha al municipi. Així, diu, "podrem garantir que la població continuï amb la seva activitat eqüestre".

Defensor de l'espècie

Valentí és també es conegut per les seves múltiples campanyes per difondre les caraterístiques de l'espècie i promoure'n la seva recuperació. En una ocasió, l'any 2004, va recórrer a dalt d'un dels seus exemplars des d'Ulldecona (Montsià) fina a Montserrat durant unes dues setmanes mostrant, així, la resistència d'aquesta espècie. Aquesta, però, no ha estat l'única gesta del ferm defensor del ruc. També va recórrer un tram del camí de Sant Jaume acompanyat per un d'aquests exemplars únics.