La notícia de la liquidació tributària no ha arribat per sorpresa ni als ajuntaments ni a la Diputació de Girona. «A l'Estat només se li pot retreure la manca de previsió. El model de finançament és el que és, no en podem culpar ningú», explica el diputat d'Hisenda, Ramon Romaguera. I l'alcalde de Figueres, el convergent Santi Vila, apunta en la mateixa direcció: «el que demostra és que estem al final d'una etapa, perquè el model de finançament actual sempre perjudica la tresoreria local».

Davant d'aquesta situació, els ens locals demanen un canvi del sistema de finançament municipal, ja que «cada vegada ens retallen més els ingressos, i, en canvi, ens exigeixen més», explica el regidor d'Hisenda de Sant Feliu de Guíxols, Pere Ararà.

«L'Estat no ens ho posa fàcil», afirma el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Blanes, Joan Burjachs. El problema, es queixen, és que el retorn dels diners, a partir del 2011, coincidirà amb l'inici de la prohibició als ajuntaments de continuar-se endeutant.

«A més no ha acceptat cap de les nostres reivindicacions, perquè havíem demanat poder pagar conjuntament, a partir del 2012, les liquidacions del 2008 i 2009, que es preveu que siguin més ajustades, i no han volgut», afegeix Burjachs.

«És com si la crisi tot just hagués arribat ara, per al Govern», protesta Ararà, que afegeix «ens està obligant a retallar serveis, i, això, a qui més perjudica és al ciutadà».

Romaguera ho confirma: «El 2011 tornarem als nivells pressupostaris del 2001 i en tres anys haurem passat de tocar sostre, amb els pressupostos més alts al 2008, a tocar fons».