Diversos veïns del barri de Can Cabirol de Sils denuncien que el pou de registre situat al carrer dels Països Catalans no funciona correctament i quan es produeixen pluges importants provoca inundacions destacables als diferents carrers de la zona. El passat dilluns en va ser un exemple, tot i que asseguren que no es tracta de la primera vegada que pateixen aquest problema al barri. Des de l'Ajuntament es va destacar que cap pou podria haver engolit la quantitat d'aigua que va caure en l'aiguat de dilluns.

Segons els veïns, el problema ve derivat perquè les canonades d'entrada aporten molta més aigua de la que pot assumir la de sortida. De fet, exposen la seves raons en un escrit, en el qual expliquen que els genera dubtes "l'existència d'un pou de registre on les canonades entrants aporten molta més aigua que la canonada de sortida, quan plou de veritat com va passar el dilluns". "Això explicaria algunes inundacions que han patit els veïns des de fa un any ençà", afegeixen en el document.

El pou es troba a la part més fonda del carrer Països Catalans, al bell mig del carrer, prop de la cruïlla amb el carrer Ponent, i segons els veïns ha de recollir aigua d'una important zona del barri. En concret el pou consta de tres canonades de sortida i només una d'entrada i això és el que podria portar els problemes.

També es queixen que en alguna ocasió l'aigua ha entrat a les cases per la mateixa canonada de sortida, però en sentit contrari. "Durant l'aiguat, l'aigua sortia per la tapa del registre, cap a l'exterior, i circulava pels carrers en lloc de fer-ho per la xarxa subterrània; en alguns casos, l'aigua entra a les cases per la mateixa canonada, en sentit contrari", denuncien els veïns del barri.

Els veïns es pregunten, doncs, si les inundacions van ser únicament causades pel gran xàfec o es tracta d'un defecte de la xarxa de Sils. "¿Tot és culpa de la gran tempesta o és que la xarxa de clavegueres de Sils no funciona com cal? ¿Per què algunes cases de Can Cabirol, en carrers situats a la part alta del poble han sofert inundacions, amb intervenció de vehicles de bombers per poar l'aigua, en alguns casos?", es pregunten els veïns en l'escrit.

Finalment, els veïns es queixen també dels importants desperfectes i pèrdues materials que han hagut de patir. A banda dels perjudicis per les empreses asseguradores. A més, asseguren que algunes persones de la zona s'han hagut de "construir obres especials, pagades de la seva butxaca, per impedir que l'aigua de la claveguera pública no entri cap a casa seva".

Per la seva part, des de l'Ajuntament es va voler destacar que els aiguats del passat dilluns van ser molt excepcionals. "Quan hi ha pluges d'aquest tipus, els claveguerams no poden engolir tota l'aigua que cau. Ni aquest ni cap clavegueram pot assumir la quantitat de litres que van caure dilluns. Sortosament no va durar molts minuts", va explicar l'alcalde de Sils, Martí Nogué.

L'Alcalde va destacar que la instal·lació és relativament nova. "Es tracta d'un pou relativament nou i vull pensar que els tècnics que el van dissenyar ho van fer correctament", va explicar Nogué. En referència a les crítiques sobre les diverses canonades de sortida i d'entrada d'aigua, l'alcalde va defensar la tasca dels tècnics, en qui diposita la seva confiança. "No és pot dubtar dels tècnics. Si està fet així, és perquè la canonada de sortida sigui capaç d'absorbir l'aigua", va comentar Nogué. Tot i això, l'alcalde va aclarir que no es pot dissenyar un clavegueram tenint en compte les pluges del dilluns.

Finalment, l'alcalde va recomnar la instal·lació de mecanismes per evitar que l'aigua entri a les cases. "Hi ha mecanismes tècnics pensats perquè l'aigua no entri a les plantes baixes. Hi ha veïns d'aquesta zona que tenien molt problemes similars, que s'han instal·lat aquest tipus de mecanismes", va explicar Nogué. "Jo com a alcalde, els aconsello que s'ho instal·lin", va afegir.