La decisió dels municipis tarragonins de Calafell i el Vendrell de permetre la venda ambulant en unes zones concretes ha aixecat polseguera entre els municipis més afectats per aquesta pràctica. La majoria de comerciants i ajuntaments consultats rebutgen de ple la iniciativa. La Confederació de Comerç de Catalunya ha estat contundent. «Si es legalitzen els top manta o s'intenta pactar alguna cosa, és prevaricació perquè saben que estan fent una cosa il·legal», assegura el president d'aquesta entitat, Miguel Ángel Fraile.

La mesura tampoc ha fet gens de gràcia entre els comerciants que treballen en els mercats ambulants. Consideren que permetre el top manta en determinades zones de manera gratuïta és «discriminatori» ja que ells han d'abonar taxes municipals.

Els afectats per aquesta controvèrsia llancen un avís a les administracions. Diuen que tot el que s'ha fet fins ara per acabar amb la venda ambulant il·legal no servirà de res si ara es dóna una imatge de permissivitat. Una manera de fer que xoca amb la política aplicada per la majoria d'ajuntaments turístics de la província de Girona i que s'ha caracteritzat per eradicar aquesta pràctica de competència deslleial. És el cas de Castelló d'Empúries. «Per acabar amb el problema de la venda ambulant il·legal, vam muntar un mercat de nit al passeig on vam posar unes condicions molt clares als venedors: els productes han de ser artesanals i totes les parades han de tenir una assegurança», explica l'alcalde del municipi, Salvi Güell. El mercat -que obra entre sis de la tarda i 12 de la nit- es va posar en funcionament fa tres anys i des del consistori s'assegura que és «tot un èxit» i que ha servit per eradicar pràcticament amb la venda ambulant il·legal.

Roses és un altre dels municipis més afectats per aquesta pràctica.

Només durant el mes de juliol ha comissat tres tones de material il·legal. Per intentat acabar amb aquesta competència comercial deslleial, l'Ajuntament de Roses engegarà una campanya per conscienciar els turistes i evitar que comprin als venedors ambulants que vénen a fer el seu particular «agost» en aquesta població costanera. El municipi va elaborar una ordenança per poder-los multar però fins al setembre no podrà posar-la en marxa. L'alcalcessa de Roses, Magda Casamitjana, descarta, a més, buscar una zona on aquestes persones puguin fer les seves vendes.

Una altra xifra: a Lloret de Mar s'han aixecat 146 actes durant el mes de juliol, quasi les mateixes que l'any anterior. Aquest municipi prohibeix específicament la venda ambulant il·legal en l'article 37 de l'ordenança del 2008.

Venedors ambulants

La decisió de Calafell i el Vendrell de buscar una zona apartada per la venda ambulant tampoc agrada als manters. L'associació Nòmades del Segle XXI, que agrupa uns 120 venedors, ha plantejat «la regularització o la delinqüència» com a úniques alternatives a la venda ambulant d'articles falsificats. Critiquen la decisió de desplaçar els venedors a zones menys turístiques, augurant una reducció del volum de negoci.

«No ens agrada aquest tipus de venda, però què vols que fem? Ara mateix podríem estar robant o venent drogues», es queixava divendres passat un venedor ambulant que oferia productes als turistes a Roses.