Els Mossos d'Esquadra han previngut la mutilació genital femenina (MGF) d'11 nenes immigrants a l'àrea de Girona, en total 17 a Catalunya, fins al juny de 2010, i no descarten un augment de la xifra al llarg de l'estiu, coincidint amb els viatges a països d'origen com Gàmbia i Senegal, on solen realitzar aquesta pràctica.

Catalunya concentra el 80 per cent de nenes amb risc de patir mutilació genital a l'Estat, i els immigrants en situació de risc a la comunitat van augmentar un 29 per cent entre 2005 i 2008, segons el mapa de la MGF a Espanya, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona. El Maresme, la Selva i altres poblacions del Baix Empordà concentren la major part de les més de 4.300 menors de 0 a 14 anys en possible situació de risc a Catalunya.

Segons van informar fonts de la policia catalana, al conjunt de Catalunya s'han realitzat 12 actuacions preventives a favor de 17 menors-una família pot tenir diverses filles-, mentre que durant el 2009 es van portar a terme un total de 27 en nom de protegir 55 nenes. Per regions policials, 11 de les nenes són de Girona, quatre de Ponent (Lleida), una de la Regió Metropolitana Nord (Vallès Occidental) i una altra del Camp de Tarragona. Per prevenir la mutilació, considerada un delicte a l'Estat, la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat ha promogut una cinquantena de taules locals en col·laboració amb Interior, Educació i ens locals.

La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista d'Interior, Alba Garcia, va apuntar el "bon funcionament" de les taules de prevenció i va alertar que "no es pot abaixar la guàrdia en cap moment". "Hem de fer valer els drets dia a dia", va dir Garcia, qui va assenyalar la importància del treball en xarxa amb professionals de l'educació, la sanitat, els serveis socials, Fiscalia de ?Menors,i comunitats d'immigrants.

D'entrada, les taules de locals coordinen a Mossos, personal sanitari, social i educatiu per sensibilitzar a les comunitats d'immigrants sobre la MGF i per detectar els casos de risc, quan la família es mostra reticent a abandonar la pràctica. Els agents comuniquen tals casos a la Fiscalia de menors, que pot adoptar mesures cautelars com retirar el passaport de la menor per evitar el seu viatge al país d'origen. El protocol dels Mossos considera que les menors estan en situació de risc quan les famílies no s'han compromès a abandonar la pràctica davant un viatge al país d'origen, mentre que el risc esdevé urgent quan el viatge està previst que es faci en menys d 'un mes.