Tercer dia del Ramadà. Són les dues del migdia i la pastisseria Rafi de la plaça Catalunya de Salt prepara diferents varietats de dolços àrabs. En Mohammed, de 26 anys, n'és el propietari. Originari del Marroc, va arribar a les comarques de Girona fa cinc anys per ajudar el seu pare a portar l'empresa familiar. Actualment gestionen quatre establiments a la zona de Girona i Salt. El chabakia, els xurros i el salo omplen les estanteries de la botiga saltenca, presidida per un cartell en àrab. «Són els dolços més tradicionals durant el mes sant musulmà», explica la jove dependenta. Durant els 30 dies que dura el Ramadà, en què està prohibit menjar i beure, tant ella com en Mohammed hauran de seguir treballant.

Uns 300 metres més avall hi ha un restaurant pakistanès on quasi no hi ha clients. Una escena que es repeteix en pràcticament tots els establiments musulmans de la zona i que, segons els seus propietaris, canviarà quan caigui el sol.

Tot i que l'esmorzar i la majoria d'oracions es fan en la intimitat familiar, el trencament del dejuni se sol fer en comunitat. Una estampa d'unitat que es repeteix cada vespre a la mesquita Bilali del carrer Montseny de Girona. En Kassi N. n'és l'imam des del 1996. Vesteix una llarga túnica d'un blanc impol·lut i coneix personalment tots els fidels, a qui saluda amb un somriure. Passa quasi tot el dia en aquest local de 150 metres quadrats on diàriament resen més d'un centenar de persones. Quan marxa el sol, reparteix llet i pastes entre els fidels. També dàtils. Un fruit molt preuat entre la comunitat musulmana ja que el profeta Mahoma va acabar el seu dejuni menjant aquest fruit -amb un alt porcentatge de sucre i calories- i bevent llet. Fins i tot un passatge de l'Alcorà, en el capítol anomenat Mariam als versicles 25.26, fa esment a aquest fruit dolç: «Mou el tronc de la palmera i cauran sobre teu dàtils madurs i frescos. Menja i beu».

Mentre els homes d'aquesta mesquita resen i es recuperen del dejuni, que aquest any es fa més difícil de suportar per les altes temperatures, les dones fan el mateix des de casa.

«El local és massa petit i no hi cabem tots», es lamenta Bakare Konteh, president de la comunitat islàmica de Girona. «Hauríem de poder habilitar-ne una de més gran», explica.

Àmplia comunitat

A les comarques de Girona 37.000 musulmans aproximadament seguiran el Ramadà durant les properes setmanes. L'Ansumana n'és un. «Actualment estic a l'atur, però quan tenia feina seguia igualment el mes sant», explica. Aquest jove recorda que els primers dies de dejuni són els més difícils, sobretot quan treballava en el sector de la construcció. No obstant assegura que molts dels seus caps eren comprensius i li deixaven fer una jornada intensiva durant aquest període.

L'imam escolta atent les explicacions de l'Ansumana mentre s'entreté passant d'una mà a l'altra una guia il·lustrada per entendre l'Islam editada en espanyol. «Només si resem i complim la paraula d'Al·là entrarem al Paradís», assegura mentre m'entrega la guia.

Incomplir el Ramadà, es penalitza amb el que en l'Islam es coneix com a Kaffarah. «Es tracta de fer el dejuni dos mesos seguits, si fos possible, o bé donar de menjar a 60 pobres, en cas de no poder-lo fer», explica l'imam.

Sobre la seva importància, indica que és un període per «concentrar-se en l'espiritualitat i renovar la fe», a través d'oracions especials.