Els centres de recuperació de fauna salvatge (CRFS) del Departament de Medi Ambient i Habitatge van ingressar durant l'any 2009 un total de 8.024 animals. D'aquests, 3.590 s'han pogut recuperar i alliberar a la natura (el 45% del total). El major nombre d'entrades d'exemplars correspon al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, que va registrar 5.316 entrades, és a dir, 2 de cada 3 animals recollits mentre que al centre dels Aiguamolls de l'Empordà en van entrar 614.

La recollida i el transport d'aquests exemplars de fauna autòctona protegida fins els diferents centres de fauna salvatge del Departament la realitza principalment el cos d'Agents Rurals, així com, en menor mesura, particulars directament o personal d'altres cossos de seguretat. A l'actualitat, el Departament disposa de quatre centres de recuperació de fauna generalistes; el de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda) el de Vallcalent, el del Canal Vell (Deltebre) i el dels Aiguamolls de l'Empordà.

Els CRFS tenen com a funció principal rehabilitar i alliberar, en les millors condicions possibles, els exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides, analitzar les causes de mortalitat i participar en programes de cria en captivitat i de conservació ex situ. Aquestes actuacions fan dels CRFS una eina fonamental en la conservació de la biodiversitat.