Preocupació entre els veïns de la urbanització Mas Altaba de Maçanet de la Selva, perquè en els darrers dies estan apareixent als jardins de les seves cases unes pastilles de color blau, que són un potent raticida. Segons denuncien els mateixos veïns, es tracta d'un home de la urbanització que llança aquest verí per matar els gossos de les cases, ja que el molesten els lladrucs. Els fets ja han estat denunciats als Mossos d'Esquadra, però aquests han advertit que fins que no hi hagi algun resultat no poden intervenir.

«El divendres, al jardí de casa de la meva veïna van aparèixer tres pastilles blaves. En un principi no sabíem què eren. Però al dia següent també van aparèixer al meu jardí i ens vam interessar per la qüestió», va explicar Carmen Lazbal, veïna afectada de la urbanització. «Després vam parlar amb diversos veïns de la zona i molts havien recollit pastilles del seu jardí. I llavors, un home de la zona ens va dir que un veí de la urbanització es dedicava a llençar aquestes pastilles per matar els gossos, ja que li molestaven», va comentar Lazbal. En aquell moment, va ser quan els veïns van trucar a la policia local de Maçanet i aquests els van confirmar els fets i els van emplaçar a denunciar el cas als Mossos d'Esquadra.

Les pastilles trobades són de color blau, petites i tenen una forma que podria recordar els anticalç que es posa a les rentadores. Segons fonts de la cooperativa de Maçanet, que disposen del producte, es tracta d'un potent raticida, capaç de matar rates de grans dimensions, gossos, gats o fins i tot provocar greus problemes en cas que fos ingerida per un nen petit. Els efectes d'aquestes pastilles són crear una forta hemorràgia interna a l'animal que acaba provocant-li la mort amb el pas del temps per dessagnació. Des de la cooperativa es va advertir, a més, que aquest procés pot durar entre tres o cinc dies en el cas de les rates.

Un cop assabentats dels efectes que podien tenir aquestes pastilles, els veïns van anar a parlar amb la persona que les està llençant, però no el van trobar i van conversar amb la seva veïna, que està atemorida. «Vam parlar amb la veïna del seu costat que està molt espantada perquè l'ha amenaçat diverses vegades i li ha llençat moltes pastilles», va comentar Lazbal. Després de parlar-hi, els veïns van anar passant per diferents jardins de la urbanització que tenen gossos i van recuperar totes les pastilles que van poder, ja que hi ha moltes persones que estan de vacances i han deixat les mascotes que es podrien trobar amb una sorpresa quan tornessin.

Finalment, diumenge van decidir anar als Mossos i denunciar els fets. «Diumenge vam posar tres denúncies, dos veïns i jo. Però sabem que com a mínim ja n'hi ha cinc de posades», va afirmar la veïna, que va assegurar que pateixen perquè hi hagi nous fets. «Tenim por que passi alguna cosa més, perquè aquestes pastilles poden afectar les persones si cauen en una piscina, per exemple. A més, tenim por també perquè aquesta persona decideixi anar més enllà i es torni agressiva», va denunciar Lazbal.

A banda del perill que suposa per als seus gossos, els veïns temen, a més, que el verí pugui afectar algun dels nens petits de la urbanització, ja que són moltes les persones que tenen infants i gos. «Les pastilles podrien ser molt atractives per a un nen petit. Són blaves, d'una mida relativament petita i fan olor com d'anís», va recodar. Els veïns creuen que l'actitud d'aquesta persona està anant molt enllà, perquè al principi tirava les pastilles a les cases que quedaven a prop de la seva, però ara es desplaça en cotxe per repartir-les. «Els meus gossos no els sent segur, perquè la meva casa està molt lluny de la seva, a més d'un quilòmetre. Tot i això, es desplaça en cotxe fins als nostres carrers per tirar les pastilles als nostres jardins», va denunciar Lazbal.

Des que van trobar les primeres pastilles, els veïns han emprès diverses mesures, a banda de les denúncies. Cada dia es dediquen a fer ruta pels jardins de la urbanització i retirar les pastilles que troben. A més, de nit tanquen els gossos, perquè no corrin sols pel jardí. De moment, no s'ha registrat cap mort, però algunes pastilles han aparegut rosegades i podria ser que ja haguessin començat els efectes en algun dels animals.