La majoria de les educadores que el febrer passat van denunciar als Mossos d'Esquadra diversos casos de maltractaments continuats als infants de la guarderia municipal Els Escarlets, de Sant Gregori, no treballarn al centre l'any que ve. Alguns pares arriben a afirmar que, de fet, no queda al centre cap de les cinc dones que van ratificar la denúncia. Dues de les educadores van acabar el curs, moment en què exhaurien contracte, estant de baixa laboral. Una tercera ha estat acomiadada fa poques setmanes, quan va acabar el curs. Tots tres estaven fent substitucions i els seus contractes, en expirar, no han estat prorrogats.

El cas dels presumptes maltractaments es veurà en un judici per faltes contra la integritat dels infants, després que l'Audiència de Girona revoqués l'arxivament efectuat pel jutge d'instrucció. En aquest sentit, els pares dels nens presumptament afectats -almenys cinc parelles de progenitors- van lamentar que el butlletí municipal d'un dels grups a l'oposició, Independents per Sant Gregori-Progrés Municipal, celebrés el passat mes de juliol el tancament del cas per part del jutge de primera instància, segons expliquen els pares en un bloc on van fent seguiment de la causa judicial.

L'escàndol, que va sacsejar Sant Gregori, va esclatar a mitjans de febrer passat quan, segons es va conèixer més tard, un grup d'almenys cinc educadores havien denunciat cinc treballadores més del centre, entre les quals la que era directora en aquell moment, per tractes rigorosíssims als infants que qualificaven d'indeguts i que havien estat notificats amb anterioritat a l'ajuntament, sense aconseguir que aquestes conductes es corregissin. Arran la denúncia el consistori va contractar una psicòloga per estar-se al centre, mentre que negaven, però, que succeís res d'estrany.

El cas d'Els Escarlets ha estat cobert en tot moment per un gran secretisme que ha desencadenat un lògic interès perquè els fets s'esclareixin de manera pública, és a dir, amb un judici al qual tothom pugui assistir. Les nombroses reunions convocades per l'Ampa i el consistori no van tranquil·litzar totalment molts dels pares, que van optar per canviar els infants de centre a mitjan curs lectiu.

S'espera que el judici se celebri la propera tardor. Entre els fets denunciats, es compten comportaments com ara escridassar i insultar els infants, no donar-los aigua perquè no es fessin pipí i obligar-los a menjar en un temps concret i, si calia, pinçant-los el nas, o lligant-los a les cadires.