El Departament de Medi Ambient de la Generalitat va autoritzar una festa amb focs d'artifici a la finca de Can Juncadella de Lloret de Mar, un espai boscós protegit, entre d'altres, pel PEIN del Massís de Cadiretes. El Govern català va donar una «autorització excepcional» amb 13 condicionaments «força restrictius», segons fonts del departament.

Aquesta vegada els propietaris de la finca van demanar permís i les autoritats els hi van concedir. Els amos de Can Juncadella van sol·licitar a l'Ajuntament l'organització d'una festa amb focs d'artifici a la finca de Lloret i el consistori va traslladar la petició a la Generalitat, que va acabar atorgant aquest permís. La festa es va realitzar el passat dijous 19 d'agost i des de diversos àmbits del municipi es podien veure els focs que es van realitzar.

Cal recordar que l'espai que ocupa la finca està ubicat dins del PEIN del Massís de Cadiretes, forma part de la Xarxa Natura 2000 i està afectada per la Llei de Costes. Segons van explicar els responsables de l'Ajuntament, els propietaris de la finca van sol·licitar un permís per organitzar la festa i poder-hi fer focs d'artifici i el consistori va traslladar aquesta demanda als agents forestals del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, ja que segons el govern municipal aquest és l'ens que pot decidir sobre la qüestió. «Ens van demanar permís i nosaltres vam traslladar la petició als forestals del Departament de Medi Ambient perquè ho decidissin», va afirmar el regidor de Medi Ambient de Lloret, Ignasi Riera.

Des del Departament de Medi Ambient es va assegurar que els propietaris van rebre una «autorització excepcional» amb 13 condicionaments «força restrictius». Aquests condicionants eren, per exemple, que hi havia d'haver una distància mínima lliure de vegetació del lloc on es feien els focs, calia disposar d'un dipòsit d'aigua d'un mínim de 600 litres d'aigua i eines específiques per apagar el foc en cas d'incendi i es va prohibir alguns tipus de coets que podien volar cap als costats. Per altra banda, des de la Generalitat es va assegurar que si s'activava el pla Alfa 2, la festa també hagués quedat prohibida. «Aquest és el procediment habitual amb les persones que sol·liciten la realització de focs d'artifici», es va assegurar des de Medi Ambient. Finalment, van recordar que no s'ha rebut cap tipus de denuncia sobre la qüestió.

L'oposició té dubtes

Per altra banda, el grup d'ICV, a l'oposició de Lloret, va plantejar certs dubtes al voltant de la documentació facilitada i les actuacions realitzades per l'equip de govern del municipi. Des de la formació asseguren que el consistori no va actuar, malgrat diposar de proves que s'havien realitzat algunes obres sense permís.

ICV va afirmar que després d'haver rebut l'informe elaborat pels serveis tècnics d'Urbanisme de l'Ajuntament el passat mes de juny, a petició de l'oposició, i de veure que a l'esmentat informe s'adjuntava una fotografia aèria realitzada el 6 de maig de 2009 en la qual s'aprecien amb claredat construccions a la finca, volen saber perquè l'Ajuntament no va actuar abans i, en canvi, sí que ho va fer un cop requerit pels grups de l'oposició.

A través d'un comunicat de premsa, el grup fa diverses preguntes al govern al voltant de la fotografia que s'adjuntava en l'informe. «Per què des de maig del 2009 fins a juny del 2010 aquesta fotografia aèria ha dormit en els serveis d'Urbanisme sense que s'hagués obert cap tipus d'expedient fins que l'oposició va tenir a les seves mans l'informe abans esmentat?», qüestiona el grup d'ICV. «Aquesta falta d'actuació ve donada per una ordre del regidor de torn o és deguda a una falta de supervisió del treball dels tècnics d'aquest departament per part del regidor?», es pot llegir en el comunicat. Finalment, el grup acaba asseguran que es tracta d'una negligència del regidor: «En qualsevol dels dos casos és una greu irresponsabilitat del regidor envers els seus deures».