El conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, ha fet una crida a les agències turístiques perquè "es reciclin" i ofereixin productes "creatius" als turistes que visiten Catalunya. Huguet assegura que cada vegada s'ofereixen més productes a les agències i que són aquestes les que han d'"empaquetar-los" de forma original i oferir més serveis als visitants del país. El conseller diu, a més, que es tracta d'un estiu de "remuntada" respecte a l'ocupació i les pernoctacions de l'any passat i ha assegurat que l'ocupació a la costa ha estat per sobre del 90% i la de muntanya en un 75%, amb una crecuda dels turistes francesos, alemanys, britànics i holandesos.

"Les agències que fan de comissionistes no tenen futur", diu Huguet. I és que el conseller afirma que Catalunya té una bona oferta de productes turístics però que és responsabilitat de les agències saber-los vendre bé. Per aconseguir-ho, ha instat els operadors i agències turístiques a conèixer bé el país per oferir "més serveis als turistes". Amb tot, el conseller afirma que els hotelers "estan fent els deures" i que cada vegada ofereixen més, a banda dels serveis de platja, sortides i visites a l'interior.

Huguet també va valorar ahir, durant la signatura a Roses d'un conveni amb onze municipis de l'Alt Empordà per posar en valor els recursos turístics intagibles, les dades fetes públiques aquesta setmana per Frontur i va xifrar per sobre del 90% l'ocupació del litoral català i fins al 75 a muntanya. Segons el conseller, aquestes dades signifiquen entre dos i tres punts per sobre de les que es van registrar el mes d'agost de l'any passat.

En aquest sentit, assegura que aquesta temporada turística és "de remuntada", malgrat reconèixer que els turistes es deixen menys diners en les seves estades. "Enlloc d'anar a menjar més de restaurant, la gent opta per anar al supermercat i menjar a casa", afirma. Amb tot, Huguet valora positivament la temporada turística i diu que "malgrat la conjuntura econòmica ens en sortim prou bé i ens n'hem d'alegrar".

Canvi al perfil de turistes

Pel que fa al perfil de turistes, el conseller afirma que hi ha hagut un augment de turistes francesos (un 4% més que l'any passat), holandesos (un ,7% més) i alemanys (un 1,5% més) i que, tot i que no hi ha dades definitives, també preveuen un repunt en l'arribada de turistes russos. I és que, segons diu, les dades de pretemporada turística indicaven un 20% més d'arribada de turistes procedents de Rússia, ja que, de fet, Catalunya concentra el 60% dels turistes d'aquest país que visiten l'Estat.

Amb tot, el conseller demana al sector que continuï treballant per atraure turistes més enllà de la temporada d'estiu i per millorar els serveis i productes que actualment se'ls ofereixen.