Tossa de Mar fa pagar més en el rebut de l'aigua a les persones amb una segona residència «perquè demostren una major capacitat de pagament». Això és el que es pot llegir en l'acord de ple del passat mes de febrer en què el govern municipal va tirar endavant l'aprovació de les noves taxes en el subministrament de l'aigua.

Cal recordar que diversos veïns, que disposen d'una segona residència a la localitat, però no hi estan empadronats, van denunciar ahir que paguen més en el rebut justament per no estar en el cens del municipi.

Des del consistori es va assegurar que només eren vuit euros en concepte de renovació de la infraestructura i que era perquè durant l'any pagaven menys pel consum, l'acord de ple no diu el mateix. Tot aquest canvi ve derivat d'una modificació de les tarifes, que es va fer per millorar l'eficiència, segons l'Ajuntament. Així, la mesura es va aprovar el 25 de febrer passat, en un ple en què es va modificar la taxa de subministrament d'aigua. El canvi, fruit d'un acord amb l'empresa proveïdora Sorea, va eliminar el cobrament del consum mínim (de 30 metres cúbics) i va establir una tarifa per despesa real dividida en trams.

Cobrant el mateix

Durant aquell ple, es va assegurar, a més, que el canvi de taxes no perjudicaria la companyia, ja que malgrat que el cost en el consum es reduiria, l'empresa acabaria cobrant el mateix, perquè les segones residències pagarien més.

«Sorea, no cobrarà menys, sinó que el fet d'aplicar la quota fixa de serveis, i no existir la quota de mínim consum, significarà una reducció de la factura, però la quota fixa de segona residència és més alta. El conjunt de facturació serà el mateix», va afirmar l'interventor, després que l'oposició plantegés el dubte de si l'empresa cobraria menys amb els canvis.

Els veïns, asseguren, però, que amb el nou sistema paguen molt més. Un veí que al març i a l'abril va pagar uns 36,92 euros, ja que no va arribar al consum mínim de 30 metres cúbics, amb el nou sistema, per un consum de 25 metres cúbics va pagar 71,61 euros al maig i al juny.

Des de l'Ajuntament es va reclamar paciència als afectats. «Jo els demanaria com a regidora de serveis que han d'esperar a veure què passa al llarg d'un any, perquè crec que el d'aquest mes de maig i juny no tornarà a passar», va afirmar la regidora Maria Teresa Moré. El consistori va recordar que les noves tarifes afavoreixen l'estalvi. Des de Consum de la Generalitat van assegurar que no han rebut cap denúncia i, per tant, no poden actuar, ja que el servei de l'aigua és competència de cada Ajuntament i aquest pot posar les tarifes que decideixi.