Els focs forestals són un dels principals mals de cap dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge. De la memòria d'activitats del 2009 es desprèn que el principal motiu dels expedients sancionadors iniciats va ser per aquest motiu. En concret 301 dels 901 que van derivar en sancionador durant l'any passat van ser per focs forestals que es van originar de forma no controlada i a causa d'alguna irregularitat.

Els serveis territorials van tramitar un total de 1.591 expedients informatius a les comarques de Girona. D'aquests, 50 es van traslladar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la resta responen a motius diversos com per exemple acampades (13), caça (20), circulació motoritzada (22) o residus (109).

Sancions diverses

En alguns casos, però, aquests expedients informatius poden derivar en sancionadors. En aquest cas és perquè els serveis territorials hi van detectar alguna irregularitat, i sempre i quan es tingui la conpetència per poder sancionar.

D'aquests expedients amb possibles irregularitats se'n van tramitar un total de 901 amb els incendis forestals com la principal causa. Seguit trobem la circulació motoritzada i la protecció dels animals amb 156 i 119 expedients respectivament, així com d'altres com per exemple la caça (70) o la pesca fluvial (79).

81 de tràmit judicial

La resta de denúncies que no van generar l'obertura d'un expedient sancionador o el trasllat a l'organisme competent, i, un cop revisades, han donat lloc al seu arxiu, després de portar a terme una inspecció tècnica, un informe i un requeriment, si és el cas. D'altra banda, els serveis territorials de Medi Ambient a Girona van obrir i controlar fins a 81 expedients de tràmit judicial i 21 anuncis més d'informació pública.