Probablement la imatge més colpidora del càncer infantil són els nens sense cabell als hospitals. El sol fet de veure-ho suposa un cop emocional important per a la majoria de persones. En els darrers anys, però, les dades més optimistes sobre la curació i la tasca de difusió que s'ha anat realitzant han ajudat a fer més acceptable aquesta malaltia. En aquest treball, la Fundació Joan Petit de Blanes també hi ha aportat un important gra de sorra. Enguany, aquesta entitat dedicada de forma totalment voluntària a ajudar els nens i les famílies amb càncer infantil, celebra el seu desè aniversari.

La família d'en Joan, un nen de cinc anys que va morir de càncer, va decidir tirar endavant aquesta fundació el 2001, per traslladar l'esforç que el petit Joan havia demostrat després de tres anys de lluita contra la malaltia. "El mateix fet ens va donar la idea que aquest esforç que havia fet el Joan el traslladéssim per poder ajudar els que s'hi trobessin", va explicar Joan Torner, pare d'en Joan i president de la Fundació, a banda de ser un dels millors jugadors catalans d'hoquei.

L'acte que va donar inici a la tasca de l'entitat i que ha esdevingut la seva insígnia, va ser una festa de l'hoquei, el petit Joan hi jugava. La primera es va fer el 21 de desembre de 2001 al Palau Blaugrana, ja que Torner havia jugat al Barça. A partir de llavors se'n va fer una d'anual i va caminar per tot Catalunya: Vic, Reus, Girona, que fins ara ha estat la més multitudinària amb més de 650 nens, Mollerussa, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, Lloret i Sant Sadurní d'Anoia. ?Enguany s'ha fet a Olot, on dos artistes han fet un gegantó i l'han regalat a la fundació, perquè sigui una mena de representant i es passegi pels hospitals.

Bàsicament, la fundació va néixer amb tres objectius. El primer era la difusió del càncer infantil. Però no només perquè es conegués, sinó per aconseguir transmetre un missatge "optimista" i de percepció que la malaltia es cura. La segona tasca que té és la recaptació de fons per poder invertir i això es fa a través de les festes esportives, entre d'altres. I la tercera tasca, lligada a la segona, és la col·laboració amb els cinc centres de Catalunya que treballen el càncer infantil, com són Sant Joan de Déu, Vall Hebron, Sant Pau, el Parc Taulí i Can Ruti. Els diners s'utilitzen també, sobretot en els darrers quatre anys, per poder investigar. La fundació ja ha invertit uns 180.000 euros en recerca. A més, hi ha la beca Joan Petit de recerca per a estudis determinats. També s'han donat ordinadors als hospitals i se celebren conferències per donar a conèixer el càncer infantil. L'entitat compta amb una web, on es pot trobar més informació: www.joanpetit.net.

Torner va voler donar algunes dades per situar la malaltia. Cada any hi ha uns 300 nous casos infantils a tot Catalunya. Es tracta, a més, de la primera causa de mortalitat infantil a occident, tot i que a la vegada, i aquí arriba la dada optimista, un 80% dels casos de càncer infantils es curen.

En tot aquest temps, la fundació ha crescut molt i el president es mostra molt satisfet, perquè s'ha escampat el càncer infantil per tot Catalunya. "Al parlar del càncer infantil també donem ànims als adults amb càncer", va destacar Torner. "Hi ha partits que els prepares molt bé, i els metges segurament pensen la millor tàctica, però quan el rival no juga net i utilitza males armes com és el càncer hi ha vegades que no el pots guanyar", va sentenciar.