La reforma de la polèmica avinguda Vilallonga es va iniciar ahir al matí després de diversos anuncis de dates per part del consistori i de llargues negociacions amb els veïns i, fins i tot, un contenciós, per les contribucions especials de l'obra. L'equip de govern va fer públic fa gairebé tres setmanes la rebaixa de més d'un 60% de les aportacions dels veïns per la reurbanització donant per tancada la controvèrsia i després que l'obra s'adjudiqués per més de dos milions d'euros menys del previst. L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), es mostra satisfet per l'inici d'aquest projecte que considera un dels més importants del seu mandat.

El projecte de l'avinguda s'executarà per fases, amb el pas a nivell com a divisor de les dues parts. Aquesta primera part durarà uns cinc mesos i es desenvoluparà des de la plaça del Gra fins al pas a nivell. Durant aquest període també està previst que es condicioni la vorera sud de l'avinguda entre el pas a nivell i la rotonda de la ronda Ricard Giralt.

Pel que fa a la segona fase de les obres, que s'allargaran cinc mesos més, es reformarà la mateixa rotonda i la part nord de l'avinguda fins al pas a nivell. Mentre durin els treballs, però, el consistori ha assegurat que es garantirà un carril de circulació de sortida en direcció a Roses.

Un carril garantit

L'accés a la zona quedarà assegurat pels veïns tot i que per entrar a la ciutat es recomanarà la ronda Sud i la carretera de Llançà. A més, durant aquesta primera fase, el carrer Rubaudonadeu serà de sentit únic en direcció a l'avinguda Vilallonga i el carril lateral es reservarà només als veïns. Pel que fa als carrers Garrigàs i el passeig del Cementiri, es convertiran en carrils de doble sentit per permetre l'accés dels veïns als diferents trams de l'avinguda.

Malgrat que un sector dels veïns -una seixantena- encara no han anunciat la retirada del contenciós que van presentar fa més d'un any perquè consideren que una de les partides -de més de 200.000 euros- no els pertoca, la realitat és que les seves aportacions al controvertit projecte passaran dels prop de 800.000 euros, previstos inicialment, als 256.000 que ha suposat l'aplicació de la rebaixa.