Fins a 600 euros de multa és el que hauran de pagar els ciutadans de Riudarenes si no acaten l'ordenança municipal per a la minimització dels efectes del mosquit tigre. Aquesta normativa ha entrat en vigor aquest mes. Les sancions econòmiques previstes s'aplicaran en casos que tot i l'avís dels tècnics municipals, el veí no faci res per evitar que proliferi aquest insecte que s'ha anat estenent per la comarca, sobretot en les localitats costaneres i que actua de dia i té molta mobilitat.

L'Ajuntament de Riudarenes va aprovar aquesta ordenança el mes de juliol i el motiu principal d'aquesta iniciativa, assegura el seu alcalde Narcís Colomé (CiU) és "tenir una eina, un document perquè si veiem que algú permet que s'escampi no fent el que se li ha dit, el podrem avisar i a més, sancionar i ara, tindrem més força". I és que tot i les recomanacions, com relata el batlle, sempre hi ha que no en fa cas i el que s'ha de fer, a parer seu, "és evitar que aquest insecte proliferi més".

Aquesta nova ordenança municipal conté una qualificació de les infraccions que va des de les que són lleus, greus fins a les molt greus.

Les lleus, que comporten multes de fins a 200 euros, són les comeses per una simple negligència amb risc sanitari mínim, com pot ser tenir aigua estancada amb larves perquè no s'ha fet el recomanat pel consistori, que és evitar tenir-ne.

En canvi, es pot arribar a fer una infracció greu si s'aporta documentació falsa o es menteix als tècnics municipals; si se'ls impedeix la seva feina en cas que inspeccionin una finca o també es considera greu reincidir amb infraccions lleus. Aquest tipus d'actuació pot comportar una sanció econòmica que pot arribar als 400 euros.

I segons l'ordenança, una actuació pot convertir-se en molt greu si s'incompleix el que les autoritats sanitàries requereixen o el que determinen els tècnics municipals en el cas que hi hagi perills per a la salut o benestar i reincidir en infraccions greus. Totes aquesta accions són el que poden comportar que se sancioni amb un multa de fins a 600 euros.

Aposta per la prevenció

I és que per evitar totes les sancions cal prevenir i això és el que vol inculcar l'Ajuntament de Riudarenes, relata l'alcalde, perquè per lluitar contra aquest insecte el que cal tenir clar, recorda, "és evitar l'aigua embassada".

De fet, en l'ordenança també s'hi recullen les actuacions que ha de tenir en compte qualsevol veí a casa seva per evitar que el mosquit tigre hi habiti i es comenci a reproduir. Entre aquestes hi ha: buidar els llocs on s'hi embassa aigua; treure l'aigua dels plats dels testos abans de tres dies; fer manteniment de les piscines perquè no s'hi puguin desenvolupar mosquits; si es tenen basses o fonts mirar de tenir-hi peixos perquè així fan de depredadors naturals, etc.

I en l'àmbit municipal aquest text també té en compte els cementiris, de fet recomana que s'usin flors artificials i si no es col·loqui al fons del gerro un material que n'absorbeixi el líquid. Un seguit d'actuacions de prevenció que també es focalitzen en els tallers mecànics i els dipòsits de pneumàtics usats i les instal·lacions agrícoles, on s'aconsella també vigilar l'aigua de pluja que s'hi pot acumular per tal que no es converteixi en un focus d'aquest mosquit, que a l'estiu es reactiva per la mobilitat de la gent, sobretot cap a la costa.