El Departament de Cultura de la Generalitat ha optat per publicitar les troballes de les tasques d'arqueologia subaquàtiques només quan ja s'ha pogut recuperar i documentar les peces més valuoses dels jaciments. Segons va explicar a Ràdio Girona el director dels serveis territorials de Cultura a la demarcació, Miquel Sitjà, el motiu d'aquest secretisme és que cada vegada hi ha més espolis als jaciments arqueològics, "tant al mar com a terra".

Tot i això, el mateix Sitjà va reconeixer que els robatoris al mar són un fenomen difícil d'evitar, "ja que el mar és invigilable".

"Passa una mica a tot arreu, però sobretot al mar, on no et veuen i si t'agafen pots dir que nades o que estàs fent una altra cosa", va concloure el director dels serveis territorials de Cultura a les comarques gironines.

El darrer exemple ha tingut lloc aquest estiu, quan el Thetis, el vaixell del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya va trobar les restes gairebé intactes d'un vaixell romà del segle II després de Crist a la cala d'Aiguablava, a la costa de Begur.

En aquella ocasió, el Departament de Cultura no va fer pública la descoberta fins que els tècnics del CASC ja havien deixat de treballar en el jaciment, malgrat que la cala d'Aiguablava és coneguda pels investigadors per ser una de les més més prolífiques en restes arqueològiques a les comarques gironines.

En aquesta mateixa zona ja s'hi havien trobat tres naus romanes més i una de medieval, de la qual només se'n conserva el carregament.

Un invetari arqueològic

Per evitar més saqueigs tant als jaciments marítims com als terrestres, la Generalitat no fa pública la Carta d'Arqueologia, un inventari que recull tots els jaciments i elements arqueològics que es coneixen a Catalunya.

A més, el document també inclou els jaciments paleontològics i qualsevol indret que hagi estat objecte d'intervencions arqueològiques.

Es tracta d'un document que només poden consultar els arqueòlegs o, si cal, qualsevol particular interessat en fer obres en algun lloc i que es vulguin assegurar que quan les comencin no hauran d'aturar els treballs.