El sindicat Ustec-STEs ha enviat als centres educatius públics de les comarques de Girona un enquesta per fer un seguiment del procés d'adjudicacions de les places vacants. El seu portaveu, Xavier Díez, va explicar que l'objectiu és saber quants professors es nomenen a cada escola i institut, quants en falten i si hi ha hagut alguna incidència destacada durant el procés d'adjudicació.

El curs passat el Departament d'Educació posava en marxa un nou sistema per cobrir les vacants i les substitucions del personal docent amb la seva borsa de treball. Fins aleshores aquestes adjudicacions es feien de forma presencial. La iniciativa no va ser ben rebuda pels sindicats que representen la comunicat educativa i la van tatxar de "poc transparent". Díez és de l'opinió que el sistema anterior permetia "un marge de tria més ample i variable segons les destinacions escollides pels companys i que se sabia quants gironins volien ser substituts", manifestava tot just fa un any.

Si es diu "no", a la reserva

Aquests nomenaments telemàtics es va posar en marxa ahir i avui continuen per poder accedir a una d'aquestes places les persones que estan donades d'alta a la borsa de treball de personal docent. No obstant això, una vegada ha començat el curs, habitualment, el dilluns, el dimecres i el divendres es continuen fent actes de nomenament per cobrir vacants i substitucions que sovint solen ser de díficil cobertura. Si el docent no vol acceptar la proposta d'adjudicació que li ha fet el sistema, aquest té l'opció de rebutjar-la però ha de tenir en compte que el rebuig d'aquesta proposta comporta l'exclusió de la borsa de treball de personal docent, llevat que s'al·legui un motiu justificat. En aquest cas, el Departament d'Educació exigeix fer arribar un document acreditatiu a la seu del servei territorial corresponent. Durant aquest primer dia de nomenaments -va explicar Díez- els sindicats ja han rebut una allau de trucades demanant informació de docents que no saben què fer amb la seva adjudicació per temor a quedar-se sense feina.

D'altra banda, Educació va iniciar ahir les preinscripcions a les escoles oficials d'idiomes. La preinscripció telemàtica es pot fer des d'ahir i fins a les 12 del migdia de divendres. I si la preinscripció es fa de forma presencial, s'ha de fer el dijous o divendres d'aquesta setmana. A Girona hi han 6.570 places.