La Fundació El Bulli, prevista per al 2012, promoura el Parc Natural del Cap de Creus amb l'objectiu d'atraure turisme i desestacionalitzar-lo. El prestigiós xef Ferran Adrià, l'Ajuntament de Roses i el Departament de Medi Ambient van signar ahir al matí un conveni en aquest sentit. Segons Adrià, es tracta d'un projecte embrionari que comença ara però va avançar que un pícnic del segle XXI a punta Falconera o en d'altres indrets de la zona és una de les idees en les quals ja es treballa. De fet, l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, va insinuar que el municipi ja ha dit a Adrià que té diversos espais emblemàtics com són el Far -del qual obtindrà els usos aviat-, la Ciutadella o el castell de la Trinitat, que ja ha posat a disposició del xef. Ara, però, diuen que caldrà «un consell de savis» que elaborin les idees per configurar-ho.

«Després de decidir que la Fundació es queda a Roses ara cal concretar el projecte», va assegurar Adrià. Sigui com sigui, el qui ha estat considerat el millor cuiner del món ha avançat que es tractarà d'un projecte «espectacular».

Una de les idees que va avançar ha estat la d'oferir una mena de pícnic actual el 2012 en un espai emblemàtic com ara punta Falconera, «amb tots els serveis d'Internet i on una família pugui passar el dia». I és que un aspecte que considera essencial és que l'indret estigui en sintonia amb les noves tecnologies i també sigui sostenible «sense haver de fer grans inversions».

Dins aquest projecte que s'està elaborant també es treballa en altres espais com podrien ser el far, el castell de la Trinitat, l'Almadrava, la platja de Canyelles petites o la Llotja de Pescadors, a banda del nucli urbà del municipi.

La idea del conveni és la d'associar les potents marques del Parc Natural amb la Fundació que, segons ha avançat Adrià, és un projecte que «està molt més avançat del que preveiem». De fet, precisament, el conveni també ha de servir per concretar les ampliacions que es facin de l'espai -ubicat a la cala Montjoi- si és que n'hi ha, ja que es troba dins el Parc Natural. De moment, però, Adrià no va voler donar detalls sobre aquest aspecte que, va dir, farà públic provablement el mes de gener. El que sí que va voler deixar clar és que El Bulli emprendrà una nova etapa lligada a un centre de creativitat i que, alhora, s'enllaçarà amb aquest projecte per atraure turisme combinant natura i gatronomia.

Reunions amb el sector

L'alcaldessa ha avançat que a partir del 15 de setembre hi ha previstes cinc reunions amb cinc col·lectius de la població perquè tothom pugui dir-hi la seva sobre com desestacionalitzar el turisme i lligar de manera atractativa l'espai natural amb la cuina a tots els nivells. Un repte, diuen, que vincularà la el municipi i el país.