Els usos del sòl predominants a les comarques de Girona són el forestal (71% de la superfície) i l'agrícola (24%). Tot i això, l'evolució recent apunta a un creixement de les àrees forestals i dels espais urbanitzats, i una reducció dels conreus. En aquest sentit, el creixement general del sòl urbanitzat es produeix no només al litoral i als nuclis urbans consolidats, sinó també a la segona línia de costa i als municipis situats a l'entorn de les grans ciutats.

El Catàleg del paisatge de les Comarques Gironines és on es recullen les dades característiques de l'entorn de la província i des d'ahir se sotmet a informació pública. Un document que serveix per inventariar i analitzar tots els valors paisatgístics de la zona i que els diferents plans territorials hauran de tenir en compte.

El Catàleg dedica un capítol a alguns paisatges que mereixen una atenció especial, bé per la seva singularitat o bé per la necessitat de prendre mesures de preservació. Aquests són el paisatge litoral, del qual es comenta que tot i patir "un intens procés d'urbanització encara conserva un ric mosaic d'espais naturals"; l'àera urbana de Girona que està "exposat a la urbanització difusa i la fragmentació del paisatge", i per últim, el paisatge de la Vall d'en Bas, del qual el Catàleg comenta que l'àrea urbana d'Olot i les noves infraestructures són els canvis més importants que afecten la zona.