L'Ajuntament de Sils ha fet balanç de l'any 2009 i ha comprovat que dels 300.000 euros que preveia ingressar en concepte d'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) finalment n'ha recaptat uns 15.000 euros nets. I és que en un inici en va aconseguir ingressar uns 100.000 però llavors ha hagut de retornar els impostos d'algunes obres que no s'han desenvolupat els darrers anys, afirma el batlle, Martí Nogué (IdS). Això ha produït que no s'hagin pogut injectar 85.000 euros a les arques municipals castigades per la crisi econòmica.

Aquest fet, de retruc ha provocat que el tancament del compte general de l'any 2009 de l'Ajuntament de Sils tingui un dèficit d'uns 270.000 euros. I és que el batlle, argumenta que la situació econòmica "el 2009 ha estat el pitjor, perquè no s'ha ingressat el previst en tema d'obres". Davant d'aquest fet, el consistori ja preveu en el pressupost del 2010 que durant aquest any s'ingressin la meitat del 2009, uns 150.000 euros i segons l'alcalde, "en aquests moments ja gairebé hi hem arribat".

Aquesta situació econòmica marcada per la recessió, remarca Nogué, obliga a fer ajustaments en les despeses i ressalta que "durant aquest any només fem i farem només allò imprescindible".

Aquest mes de setembre, l'Ajuntament avaluarà la situació de les arques municipals i serà llavors quan es decidirà "si cal fer més ajustaments i on" i no descarta que Sils hagi d'engengar el seu primer pla de sanejament per tal que els números quadrin i es puguin sanejar les arques municipals.

I és que els darrers anys, Sils ha augmentat en despeses, remarca, ja que per exemple s'ha assumit per part del consistori les urbanitzacions de Vallcanera Park i les Comes; a més d'altres aspectes socials que ha assumit el consistori a causa de la crisi econòmica.

La biblioteca, posposada

Una de les decisions que ha pres el consistori després de veure la situació econòmica és posposar la construcció de la nova biblioteca municipal, que s'havia de fer a tocar l'estació de tren de Sils. Aquesta és una acció per restringir al màxim la despesa, explica el batlle, que augura que l'obra de moment no es podrà tirar endavant l'any vinent, tot i les previsions inicials del seu equip de govern.

Aquest és un equipament cultural que té el projecte aprovat des del mes de juny però el tancament de l'any 2009, relata l'alcalde, l'ha dut a prendre aquesta decisió "perquè ara farem el mínim, poques inversions, perquè estem malament", remarca. Tot i això, Nogué és optimista de cara a l'any 2010, perquè considera que el pitjor any ha d'haver estat el 2009, almenys quan a recaptació d'impostos a Sils, assegura.