Un total de 693 denúncies per violència masclista a les comarques gironines durant el primer semestre de l'any, cosa que en representa quasi quatre cada dia. Aquesta xifra és lleugerament inferior a la del 2009 quan, en tot l'any, es van registrar 1.616 denúncies a la demarcació. La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va afirmar que no es pot abaixar la guàrdia perquè encara hi ha víctimes de violència que no trenquen amb les parelles i no denuncien.

El Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE) de Salt ha atès fins a l'agost 308 dones que tenen al seu càrrec 91 infants i necessiten atenció integral per recuperar-se d'una situació de violència en l'àmbit de la llar. A les comarques gironines les denúncies anuals per casos de violència masclista han anat baixant lleugerament any rere any. Si el 2008 es van registrar 1.927 denúncies, l'any passat en van ser 1.616. Durant el primer semestre d'enguany, el nombre de denúncies interposades ha estat 693. Tot i això, la consellera Carme Capdevila va afirmar que això no vol dir que hi hagi menys casos de violència en l'àmbit de la llar i que no es pot abaixar la guàrdia i cal seguir fent campanyes de prevenció i de denúncia.

Un dels recursos que hi ha a la demarcació per atendre dones víctimes de violència masclista i també els seus fills és el CIE de Salt, el primer que es va posar en funcionament a Catalunya. Durant el 2009 el CIE va atendre 334 dones i 107 infants. Aquest any, fins a l'agost, ja ha atès 308 dones amb un total de 91 fills. Capdevila va recordar que aquest centre ofereix una atenció integral adaptada a les necessitats de les dones que va des de l'atenció psicològica al suport en la formació perquè les víctimes guanyin autonomia o ajuda per trobar un nou habitatge.

Les dones que viuen una situació de violència poden demanar informació a la xarxa de Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Aquesta, que compta amb quinze serveis arreu de la demarcació, va atendre el 2009 2.004 consultes. La majoria dones víctimes de violència masclista però també hi ha consultes de víctimes de violència econòmica o d'agressions sexuals. A més, els SIAD disposen d'un servei d'assessorament jurídic i un de psicològic gratuït.

Amb la posada en funcionament el pròxim mes d'octubre del SIAD de Roses, la conselleria haurà completat al 100% el desplegament de la xarxa a les comarques gironines. Capdevila va afirmar que això s'ha traduït en un increment de l'esforç inversor per dotar la societat d'eines per lluitar contra aquesta xacra que és la violència contra les dones. "Alguns casos es cronifiquen i hi ha dones que pateixen maltractaments durant anys", va lamentar la consellera, que situa la prevenció com una de les eines més potents per canviar estereotips i evitar situacions de domini agressiu sobre les dones.

D'altra banda, més de 50 joves de les comarques gironines s'han format com a agents per a la prevenció de les relacions abusives entre nois i noies. En tres anys, s'han dut a terme a centres educatius i de lleures de la demarcació un total de 192 tallers per prevenir la violència masclista en el marc del programa "Talla amb els mals rotllos". En total, 2.298 joves han participat en aquestes sessions.