Les forces municipals de CiU incloses dins el Pla Director Urbanístic (PDU) del Sistema Urbà de Girona han començat a mobilitzar-se per portar aquest document als jutjats. El pla és una proposta d'ordenació del territori i fa unes previsions tant de creixement de població, com urbà o d'infraestructures fins al 2026. Una proposta que segons els sis alcaldes i els vuit regidors reunits ahir a Riudellots de la Selva representa "un atemptat contra l'autonomia municipal".

El temps els atrapa ja que disposen de 30 dies des que el Pla va sortir publicat al Diari Oficial de la Generalitat el passat 2 de setembre. Per tant, disposen dels dies que falten de mes per presentar un recurs de reposició contra el pla del departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP).

L'alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura, va explicar que a patir d'ara es comença a trebllar per crear una comissió d'alcaldes afectats pel PDU que abasta tota l'àrea urbana de Girona i comprèn catorze municipis: Aiguaviva, Bescanó, Celrà, Fornells de la Selva, Girona, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Vilablareix, Riudellots de la Selva i Vilobí d'Onyar, de les comarques de la Selva i el Gironès.

En el cas de Riudellots, l'alcaldessa va manifestar que el document contempla "una superfície deslinial de sòl industrial i d'habitatge que el municipi no necessita ja que tenim un disseny elaborat i encara no està esgotat".

Un dels principals motius de queixa d'aquests representants muncipals és, al seu entendre, la "manca de diàleg" del departament i el fet que no s'hagin tingut en compte les seves al·legacions presentades dutrant el procés d'informació pública. "S'ha començat la casa per la teulada", va manifestar el portaveu de CiU, a l'Ajuntament de Girona, Carles ?Puigdemont.

Una percepció no compartida des del PTOP des d'on asseguren que s'han incorporat més del 90% de les al·legacions presentades. De la mateixa manera afirmen que no s'entén el moviment contra el PDU dels Sistema Urbà de Girona "quan se'ls ha atès de forma contínua durant la redacció del mateix". Mentre que l'alcalde de Fornells de la Selva, Gabriel Casas, va apuntar que de les "397 al·legacions presentades s'han respost positivament molt poques".

A banda de les discrepàncies respecte el procés de participació durant la redacció del document, els alcaldes també van manifestar una preocupació per les possibles "contradiccions amb què es poden trobar entre el PDU i els planejaments urbanístics (POUM) aprovats o que estan en fase d'aprovació",segons va apuntar l'acalde de Sant Gregoi, Jordi ?No?guer.

El conseller del PTOP, Joaquim Nadal, ha explicar en diverses ocasions que el pla és "un document de màxims". És a dir, una proposta". Però per Noguer "encara que sigui de màxims si el PDU contempla un ús per un determinat sol i entre en contradicció amb el POUM, ens trobarem lligats de mans i peus".

La d'ahir va ser "un punt de partida". L'objectiu és conseguir el màxim d'adhesions per presentar a final de mes un recurs de forma consensuada.