L'edifici del Vapor de la Burés ja està condicionat i cinc anys han hagut de passar per poder veure funcionar la màquina de vapor de l'antiga fàbrica tèxtil a ple rendiment en un edifici renovat de dalt a baix. Ahir, se'n va fer la inauguració oficial amb la presència de membres de l'ajuntament, el director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya però sobretot, d'antics treballadors de la fàbrica o familiars d'aquells que van portar Anglès a estar al capdavant de la indústria tèxtil.

L'edifici s'ha començat a museïtzar i fruit d'això és que s'ha fet un nou accés que endinsa el visitant cap al pavelló on s'ha alçat la recepció del museu i al fons hi ha uns plafons que expliquen la història d'aquesta antiga fàbrica d'Indústries Burés. Finalment, una rampa condueix cap a la zona més important del complex industrial i a la planta baixa s'amaguen les calderes i els magatzems pel carbó que feien anar la màquina. Llavors, a la planta principal el visitant pot veure el cos principal del vapor, en una sala que està decorada amb sanefes i dibuixos estucats d'un cert regust modernista i que encara conserven els colors originals. Aquestes particularitats, la històrica i també l'arquitectònica són el que han fet que la Generalitat hagi decidit convertir aquest edifici en Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i que ha influït en les obres de restauració de l'edifici, que s'ha hagut de vigilar molt per no deteriorar res. De fet, la sala del Vapor és gairebé idèntica de com estava abans no es restaurés l'edifici, amb el seu terra de rajola vermella i tot auster.

Notícies, cada cinc anys

Durant la inauguració, l'alcalde d'Anglès Pere Figuereda (CiU) va destacar que cada cinc anys hi ha un nou esdeveniment relacionat amb el Vapor de la Burés, ja que "el 2000 és l'any del descobriment per part del grup d'estudis de la Vall d'Anglès; el 2005, la restauració de la màquina i l'any 2010 és quan ?inaugurem l'edifici que l'eixopluga i també la declaració BCIN" i va augurar que "el 2015 s'esdevindrà una altra fita pel Vapor". Per la seva banda, el director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya Eusebi Casanelles va destacar que s'escollís la Diada per inaugurar l'edifici que és "un nou monument del patrimoni industrial" i va afirmar a partir d'ara, aquest Vapor "es convertirà en una nova peça de les 29 que hi ha arreu de Catalunya i formen part de la xarxa de museus".