Els Mossos d'Esquadra i els pagesos de la Selva Marítima, a través de la Cooperativa Agrícola de Blanes i el sindicat majoritari (JARC), acorden un seguit de mesures per evitar robatoris als camps de la zona. Policies i una vintena de pagesos es van reunir el passat dijous amb l'objectiu de conèixer-se més i lluitar plegats contra els possibles atacs dels lladres.

Segons van explicar les dues parts implicades, la reunió tenia quatre punts diferents, tot i que l'objectiu prioritari era establir vincles de confiança entre les dues institucions. A la trobada, doncs, en primer lloc, la policia va explicar alguns consells de seguretat "molt bàsics", perquè els pagesos es protegeixin dels robatoris. Aquests consells eren, per exemple, la instal·lació de tanques i casetes per protegir els materials, no deixar res a la vista i tancar els vehicles aparcats a la zona o inventariar els materials dels camps, entre d'altres.

En segon terme, els Mossos van destacar el valor que té el fet de denunciar els robatoris, ja que els pagesos són un col·lectiu que no té per costum denunciar els atacs que pateixen. Segons va explicar el president de la Cooperativa, Agustí Robert, preferien resoldre el problema ràpidament i no denunciar els fets, perquè perdien molt de temps. Aquest punt, però, també es va tractar en la trobada. Així, en tercer lloc, es va establir una estratègia per donar facilitats als pagesos i agilitzar les denúncies.

Finalment, es va acordar que s'incrementaran les patrulles dels Mossos pels camps en unes hores determinades. "Ser-hi sempre no ho podem garantir, perquè l'àrea és molt gran. Volem garantir, però, que la pagesia serà una prioritat", va explicar Francesc Cardús, cap de l'àrea de la Selva litoral dels Mossos. Cardús va reconèixer, a més, que la policia no coneix amb precisió alguns dels racons dels camps, així que també es va acordar que els pagesos ensenyaran el territori als policies.

Els pagesos temen que amb el tancament de la temporada turística els lladres actuïn amb més contundència a les zones interiors. "Tenim molta por que els pispes que estan a primera línia de mar, amb la fi de l'estiu, vagin cap a l'interior", va denunciar Robert. "Des que hem tingut la reunió tenim molta més confiança amb els Mossos, ja que els sentim molt més a prop", va afegir.

Totes les parts implicades van destacar que aquest tipus de robatoris tenen uns danys que van molt més enllà de la peça furtada. "No és només el valor del que roben, sinó que el dany va molt més enllà. Quantificar els danys col·laterals i denunciar-ho és important perquè el jutge ho pugui quantificar", va comentar Cardús. Tant pagesos com policies es van mostrar esperançats amb la trobada.