Sis entitats locals de les comarques de la Selva i el Maresme denuncien públicament irregularitats mediambientals i urbanístiques de diverses actuacions realitzades per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), el Departament de Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Les associacions que han decidit denunciar aquests fets són Orchis, Naturalistes de la Baixa Tordera, Pinya de Rosa, SOS Lloret, Xatrac i S'Agulla.

"Reunits l'1 de setembre, els membres de les entitats mediambientals i de defensa del territori de l'Alt Maresme i la Selva acordem denunciar públicament que, determinades actuacions del PTOP, de Medi Ambient i de l'ACA, van en contra de la normativa legal vigent i, per tant, dels interessos mediambientals del territori", es pot llegir en un comunicat conjunt.

Segons expliquen les mateixes entitats, "la denúncia es fonamenta en les irregularitats de normes legals detectades en la zona, durant el darrer any i mig", pel que fa a l'aprovació de projectes i a la concessió de permisos per realitzar activitats. Aquestes actuacions que les associacions volen denunciar són l'autorització dels focs d'artifici a la zona forestal de Can Juncadella a Lloret; l'aprovació per part de la Comissió d'Urbanisme de Girona de la construcció d'un habitatge de luxe dins de la mateixa finca de Lloret; la redacció i aprovació definitiva del POUM de Lloret, així com el projecte viari de prolongació de l'autopista C-32 fins a Lloret; els treballs forestals a Pinya de Rosa; les obres de la canonada de connexió de la dessaladora de Blanes amb la potabilitzadora de Cardedeu per la llera del riu La Tordera; la transformació de l'Estany de la Júlia de Tordera, i el manteniment dels antics pous de captació, actualment en desús, de la dessaladora de Blanes.

Tanmateix, les entitats signants, també es mostren "molt indignades i preocupades pel seguit d'esdeveniments succeïts a Can Juncadella i, en general, a tota la franja de servitud pública de la línia costanera per les constants actuacions en contra de la Llei de Costes, que constitueixen de forma molt clara una greu infracció d'aquesta Llei".

Les associacions van voler fer constar, a més, "la passivitat extrema amb què l'administració competent, en aquest cas l'Estat espanyol, es comporta davant d'actuacions que van en contra del Patrimoni Públic que tant ha costat protegir". Segons les entitats, les actuacions denunciades no només van en contra de la normativa, sinó que estan afectant greument els espais naturals protegits.