El pla territorial de les comarques gironines va ser aprovat de manera definitiva el dimarts pel Govern de la Generalitat. En aquest acord de Govern, els dos consellers d'Iniciativa per Catalunya Verds -Joan Saura i Francesc Baltasar- van votar en contra de l'aprovació del pla elaborat pel PTOP. Aquest és el tercer vot en negatiu per part d'ICV en un acord de Govern. Les altres dues ocasions anteriors en què hi ha hagut una oposició d'Iniciativa "va ser amb el tema del túnel de Bracons i amb la llei d'ensenyament", segons va informar ahir en roda de premsa Lluís Postigo, diputat d'ICV-EUiA al Parlament.

Postigo va comentar que "l'oposició al pla no ha estat fàcil, ja que sempre hem fet un esforç per arribar a acords, però ara sembla que hi ha un canvi en la política urbanística del Govern i del PTOP".

Un dels motius pel qual ICV va votar en contra de l'aprovació del pla territorial és perquè "el sistema d'infraestructures no contribueix a un canvi de model ni aposta pel transport públic. Postigo va posar com a exemple el desdoblament de la carretera N-260 entre Besalú i Figueres. ICV també lamenta que l'aprovació del pla territorial deroga el Pla Director de l'Empordà i el de la Garrotxa, que "ja estaven aprovats i que eren més exigents", va dir Postigo.

No obstant això, Postigo va assenyalar que "no tot aquest pla és nefast" i que, per exemple, s'ha inclòs la proposta ferroviària.

El coordinador d'ICV a la demarcació, Enric Pardo, també va destacar com a element negatiu del pla que es preveu un augment del 45 per cent el sòl urbanitzable, un fet que podria arribar a una superfície de 30.000 hectàrees.

"Discrepància e el Govern"

Pardo va explicar que l'aprovació d'aquest pla hagués estat positiva fa 15 anys "perquè evita la urbanització en un sòl no urbanitzable. Ara els temps han canviat". "Aquest pla expressa un desig polític de creixement urbanístic que no aprèn la lliçó de la crisi i que oblida els condicionants físics que sostenten l'augment de la població", va afegir Pardo. El mateix va dir que li preocupa "la discrepància en el Govern".