Estimular la coneixença i l'estimació pel patrimoni figuerenc. Aquest és l'objectiu principal de la nova ruta per diversos espais emblemàtics de la ciutat que l'Ajuntament de Figueres ha creat. Es tracta d'un itinerari amb plafons informatius on se n'explica la història i una guia per visitar-lo que es pot aconseguir a l'Oficina de Turisme.

La Rambla, la plaça Josep Pla, la Doctor Ernest Vila, la del Gra, la de l'Escorxador, la de la Palmera, el carrer Ample i de Maragall, la ?plaça de les Patates, la torre Galatea, la plaça gala-Salvador Dalí, la de l'Església i la de l'Ajuntament són alguns dels espais on els visitants podran trobar punts informatius sobre la seva història i la ?transformació que han experimentat a través d'imatges antigues. A més, entre la documentació que es pot consultar hi ha la dels edificis ?arquitectònics d'interès que hi ha a la zona. En total, s'hi han fixat onze tòtems informatius que configuren aquesta ruta i que es veuen complementats amb una guia que el consistori ha editat.

L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), assegura que es tracta d'un element per "transformar l'estima pels edificis, carrers i places, arbres i monuments, tradicions i ?costums locals, en elements cohesionadors i generadors d'identitat figuerenca". I és que, entre la ?informació que es facilita als que participin de l'itinerari hi ha anècdotes i històries sobre les tradicions i costums que es duien a terme als diversos indrets. Que la plaça del teatre era una antiga horta on es feien projeccions de cinema a l'aire lliure o que a la plaça de les patates va rebre aquest nom pels mercats que s'hi feien, en són alguns exemples.