Estic parlant amb la propera alcaldable del PSC a Barcelona?

No s'ha obert cap procés als municipis per decidir candidat.

Hi hauria d'haver primàries?

Sóc partidària que hi hagi primàries amb caràcter general. Això que dic serveix per a tots els càrrecs públics del meu partit, que vull recordar que va ser el primer a celebrar eleccions primàries.

I de portar a fer precampanya Zapatero i Felipe González. Els necessiten per arrossegar vots?

El PSC és independent i sobirà, no té res a veure amb el PSOE. Això no treu que així com altres partits no volen aclarir quin és el seu referent polític i social, nosaltres diem que és el PSOE, perquè ens sentim a quilòmetres del PP.

Si algú és catalanista i d'esquerres a qui ha de votar?

El PSC. Som clarament d'esquerres, no com altres partits que duen aquesta paraula, esquerra, al seu nom i han anat diluint el seu esquerranisme amb els anys. Com ERC, que era clarament socialdemòcrata i ara en el discurs del seu líder Puigcercós costa trobar-hi res d'esquerres.

Però el catalanisme sembla que va de baixada, dins del PSC.

Perquè la premsa sovint vol relacionar el catalanisme amb noms propis, i s'hauria de relacionar amb el conjunt de la militància socialista. Molts socialistes van lluitar i lluiten com ningú pels drets de Catalunya.

Montilla i Corbacho, per exem-ple, són catalanistes?

Com deia, ells sols no són el PSC, el PSC és molt més ampli i hi ha un sentiment catalanista molt arrelat.

Sobrequés ha abandonat el PSC perquè no ho creia així.

Sobrequés li deu al PSC haver sigut diputat i senador. Ara bé, les seves fotografies d'aquests dies amb Mas no m'han causat cap sorpresa. En aquests moments Convergència l'està utilitzant, però si ell n'és conscient i es deixa, és el seu problema.

Vostè faria un pas així, si fos per qüestions ideològiques?

Hi ha una cosa que es diu lleialtat, i jo seré lleial al projecte polític del PSC, que es basa en polítiques socials i alhora en la derfensa nacional de Catalunya.

Si Maragall diu que ara toca Mas, deu ser veritat, no?

No diu això. Va fer una entrada al seu bloc en què deia que en un país com Catalunya és gairebé un miracle que hi hagi hagut set anys un govern d'esquerres i valora aquest període molt positivament. I al final diu, parlant de les properes eleccions: "Guanyarà Mas, tant de bo m'equivoqui". O sigui que no vol que guanyi Mas, però algú n'ha fet una interpretació equivocada.

Com valora una consellera de Justícia que fa poc es presentés a Girona el partit de Le Pen i mentrestant hi hagi partits il·legalitzats al País Basc?

Ja veurem, depèn del comportament del partit. Encara no hem sentit el partit què diu, si diuen coses que vulneren la llei també s'hi actuarà en contra. No és possible que cap partit faci plantejaments obertament anticonstitucionals. Ho és defensar l'ús de la violència, però ho és també relegar de la condició de persones humanes a algú pel fet de la procedència o el color de la pell.

Ja que surt la política francesa: el PP sembla que vol aplicar aquí la "solució" de Sarkozy amb els gitanos romanesos.

La política que fa el PP és una política que jo voldria que no existís, que és la política de confrontar. Durant el procés de l'Estatut ja va voler confrontar els que viuen fora de Catalunya contra Catalunya, i els catalans de determinat sentiment contra els catalans d'altres sentiments. A Ceuta i Melilla hi ha anat també per veure si exaltava més els ànims. Ara centra els problemes en una ètnia concreta, cosa que és un error gravíssim perquè les persones ho són independentment del seu origen o color. Jo demano al PP que deixi de provocar enfrontaments.

No sorprèn que encara sigui delicte cremar fotografies, com el passat 11 de setembre?

És al codi penal. Però també és cert que, ja fa temps, la fiscalia va considerar que no utilitzaria la seva força en aquestes qüestions.

Fa un any, alguns alts càrrecs del Govern van manifestar que els homes absolts de violència domèstica eren culpables als quals no s'havia pogut provar el delicte. Ho comparteix?

Desconec aquestes declaracions, en tot cas el que diu la llei -i així ha de ser- és que per condemnar una persona ha d'haver-hi proves. Si no hi ha proves, per més que pensis que aquella persona "podria haver...", s'ha d'absoldre.

Hi ha jutges que asseguren que hi ha denúncies falses de violència domèstica per aconseguir beneficis en la separació.

Simular un delicte és delicte. Tard o d'hora, tot acaba aclarint-se.

Posaria la mà al foc perquè a cap comissaria de la policia catalana hi ha maltractaments als detinguts?

Ens equivoquem, i molt, si a una policia catalana i creada en un estat democràtic li sembrem sospites permanentment. Si hi ha casos de mala praxi -com n'hi ha en tantes professions- s'ha d'actuar, però en lloc de sembrar dubtes hem de donar-li suport. Estem malmetent una de les institucions més importants de l'autogovern. És més: la seguretat pública i les presons són el que més ens acosta a ser una nació-estat, ja que són dues funcions reservades històricament als estats.

Fer fora les prostitutes de la carretera soluciona alguna cosa?

No ens plantegem només això, sinó també els que se n'aprofiten. La prostitució és legal des que es va eliminar el delicte del codi penal. Però mai s'ha regulat, totes les activitats han de tenir regulat en quines condicions i en quins llocs es poden fer. Tampoc es poden arrencar queixals aquí a la cantonada (somriu).

Multar-les a elles o als clients és una altra opció?

Si tractem la prostitució amb accions puntuals, concretes, mai no ens en sortirem. Cal una legislació més global, que la reguli completament. No podem deixar que s'organitzi només amb les normes d'aquest món obscur.

I eliminar dels diaris els anuncis de prostitució, com ha plantejat la ministra Bibiana Aído?

Això no resol el problema, perquè hi haurà altres formes d'accedir als serveis.

Albert Soler

girona