Figueres acollirà la construcció del primer barri ecològic sense cotxes de Catalunya, pensat íntegrament des de la perspectiva de la sostenibilitat i que pretén ser un referent en l'establiment de mesures que serveixin per avaluar el grau de respecte al medi ambient que es puguin utilitzar en altres barris. El barri se situarà entre la Marca de l'Ham i el centre.

El projecte que va presentar ahir la secretària d'Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla, inclou el transport i la mobilitat com dos dels eixos més innovadors, ja que el barri es planteja com un espai per on no circulin els vehicles, amb aparcaments en edificis específics, ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge en un comunicat. El pla preveu la construcció de carrils per a bicicletes, carrers per a vianants i una graduació de carrers que podran ser per a transport públic. L'accés al barri es farà des de carrers perifèrics i l'accés amb vehicle quedarà restringit als casos d'emergències i subministrament de productes.

En l'àmbit de l'energia l'ecobarri planteja la racionalització de les instal·lacions, mitjançant la centralització dels subministraments energètics, l'absència de calderes individuals i l'ús de sistemes de cogeneració i de biomassa, entre d'altres. Així, les energies alternatives servirien per alimentar energèticament el barri.

La recollida de residus es farà amb un sistema porta a porta, amb horari i punts de recollida estratègics, per assegurar així el màxim índex possible de reciclatge. Alhora, la construcció dels edificis seguirà criteris d'orientació, per permetre el màxim aprofitament de les hores de sol i permetre una ventilació adequada.

A tocar la Marca de l'Ham

El barri està situat al sector de Llevant de Figueres, en uns ?terrenys d'unes quinze hectàrees on hi ha actualment la depuradora que s'ha de traslladar. Es tracta d'una gran àrea de nova construcció que pretén servir per connectar la Marca de l'Ham amb el centre de la ciutat.

La iniciativa es va donar a conèixer l'agost del 2008 per part de l'Ajuntament de Figueres com una prova pilot que es podria exportar a altres ciutats catalanes. El projecte es va batejar com a "barri climàticament neutral" i es va acordar la col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El febrer d'aquest any el Departament de Medi Ambient i Habitatge va adjudicar els treballs de redacció de la transformació del sector i un grup d'arquitectes, ecòlegs i urbanistes ha estat treballant en la proposta d'ordenació, d'arquitectura i organització dels serveis i dotacions.

Els barris ecològics van proliferan a diferents països. A l'Estat, una altra comunitat autònoma on es treballa per crear barris ecològics és Madrid on la presidenta de la comunitat, Esperanza Aguirre, va presentar a principi de l'any passat el projecte de Boadilla del Monte amb 706 habitatges. València és una altra de les comunitats que treballa en un projecte similar, al barri de la Torre, on s'esperen entregar els primers habitatges l'any vinent.