El Club Nàutic de Llançà ha començat aquesta setmana les obres per refer les instal·lacions afectades per uns danys a les estructures del fons, una mena "d'aluminosi" conseqüència dels materials que s'utilitzaven en la construcció dels ports als anys 80. Les prop de 400 embarcacions s'estan retirant mentre durin els treballs que tenen un termini d'execució de cinc mesos. L'obra, que suposarà la construcció de noves estructures, té un cost d'1,6 milions d'euros.

Les instal·lacions actuals del port esportiu que gestiona el Club Nàutic Llançà es van inaugurar el 1991, tot i que s'hi han anat introduint millores. Els materials de construcció dels pantalans suportats amb formigó, com a la majoria de ports construïts aquella època, han resultat molt afectats per la corrosió causant importants danys a les bases que estan obligant a retirar-los per construir-ne de nous amb altres sistemes.

Vida d'entre 10 i 12 anys

El gerent del Club Nàutic de Llançà, Carles Ferrández, ha explicat que des del 2002-2003 es portava a terme manteniment preventiu perquè sabien que les estructures tenien una vida d'entre deu i dotze anys. En fa dos, però, va començar a veure's l'efecte de la corrosió amb l'aparició del primer pantalà esquerdat i l'any passat amb nous danys.

Els punts malmesos es van reparar provisionalment apuntalant els pantalans. Els socis del Club Nàutic van decidir abordar el problema i refer les instal·lacions amb un nou sistema i materials que tenen una durabilitat estimada de cinquanta anys.

Les obres que porta a terme l'empresa Rubau Tarrés han començat aquesta setmana amb els treballs subaquàtics previs i a partir de la setmana vinent començaran a l'exterior. Alhora s'han anat retirant les embarcacions amarrades al port. Una part dels propietaris han decidit que les barques passin l'hivern en sec i la resta d'embarcacions s'estan repartint als ports de Portbou, Roses, l'Escala, l'Estartit i Palamós, on s'han arribat a acords.

El Club Nàutic té una concessió de la Generalitat que acaba el 2016. Davant la gran inversió que s'ha d'assumir pensada per unes instal·lacions a llarg termini, s'ha demanat a la Generalitat que tingui en compte l'esforç inversor a l'hora de plantejar la renovació de la concessió.

A banda dels danys del port esportiu, s'està reparant el dic del port de la Generalitat i s'està pendent de reconstruir la Llotja de Peix que continua en mòduls després que un temporal de llevant la destrossés. En el cas del port el dic ha d'aturar amb més eficàcia la força del mar que, sobretot amb llevants, malmet les instal·lacions. El club ha ofert en més d'una ocasió col·laboració quan les altres instal·lacions han sofert danys.