El fons marí de Palamós és un dels seleccionats pel pla pilot d'un projecte de caire internacional que amb el nom de Comson que avalua l'estat de les comunitats bentòniques mediterrànies sotmeses a diferent grau d'impacte pesquer i la brossa marina. El projecte, que impulsa l'Institut de Ciències del Mar-CSIC i dirigit per Montserrat Demestre, compta amb la col·laboració del Museu de la Pesca i l'Àrea municipal de Medi Ambient, i la participació de la Confraria de Pescadors de Palamós i les escoles de la comarca. Ahir al matí, alumnes d'instituts del municipi i la comarca acompanyats de tècnics del Museu de la Pesca, van fer l'anàlisi d'aquests plàstics seguint les indicacions dels científics del ICM-CSIC.

Els objectius primordials del projecte consisteixen en la estimació de l'esforç pesquer i un anàlisi quantitatiu i qualitatiu de la brossa marina en fons sotmesos a diferents nivells d'explotació pesquera. A continuació s'analitza la resposta de les comunitats bentòniques a través d'indicadors funcionals en relació a graus d'explotació pesquera i brossa marina, desenvolupant-se els índex de l'estadi ecològic.

Per fer un mostreig dels fons, es va demanar la participació dels pescadors de Palamós que, cada dia i durant aquesta setmana, guarden tots els plàstics que extreguin de la mar resultant de les jornades de pesca. Aquests plàstics són recollits d'una manera determinada, i en llocs concrets en base a un mostreig espaial, seguint les indicacions dels científics que prenen part en el projecte. A més d'aquest mostreig, se'n faran tres mes: un a la tardor, un altre a l'hivern i l'últim a la primavera.